Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter oordeelt in nadeel Belastingdienst, ten gunste van privacy

  •  
26-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
parkeren300_01.jpg
SMS Parking hoeft parkeergegevens van klanten niet over te dragen aan de fiscus ... Belastingdienst gaat in hoger beroep
De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch oordeelde dinsdagochtend in een kort geding – aangespannen door de Belastingdienst tegen SMS Parking – dat het verstrekken van informatie over welke automobilist waar en wanneer precies parkeert, een te grote inbreuk op de privacy van burgers is.
In het vonnis staat onder meer:
Iedere burger moet in beginsel een auto kunnen parkeren op een door die burger verkozen plaats in Nederland, zonder dat de overheid behoeft te weten dat hij dat doet en waarom hij dat doet.
Met SMS Parking kunnen automobilisten met hun mobiele telefoon voor een parkeerplaats betalen. De Belastingdienst wilde aan de hand van de parkeergegevens over 2012 van SMS Parking controleren of leaserijders niet méér privékilometers maakten dan ze bij de fiscus opgaven. SMS Parking weigerde de gegevens echter over te dragen. Het bedrijf is van mening dat de gegevensvordering van alle parkeertransacties disproportioneel is, omdat leaserijders maar een beperkt deel uitmaken van het klantenbestand van het bedrijf.
parkeren300
Concurrenten van SMS Parking als Parkmobile en Yellowbrick gaven eerder al wel gehoor aan het verzoek van de Belastingdienst, die op basis van deze informatie naheffingen oplegde aan automobilisten. Ook het Servicehuis Parkeren (SHPV) gaf eerder al informatie over wie waar in 2012 parkeerde aan de Belastingdienst, terwijl het bedrijf aan klanten communiceerde de parkeergegevens te vernietigen.
Een woordvoerder van de Belastingdienst kondigde vanochtend aan dat de fiscus in hoger beroep gaat.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.