33

Rechter oordeelt weer: Trumps moslimban druist in tegen rechtsstaat

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een hoop plannen voor de Verenigde Staten, maar loopt keer op keer tegen een probleem op voor de uitvoering van zijn discriminerende of anderszins niet legaal uit te voeren plannen. Namelijk: de rechtsstaat. De Amerikaanse rechter heeft voor de derde keer het inreisverbod dat Trump aan inwoners van een aantal moslimlanden wil opleggen, geblokkeerd. Net als veel milieumaatregelen en Trumps vreemdelingenbeleid, steekt de rechter hier een stokje voor. Uiteindelijk zal het laatste woord aan het hoogste hof zijn, het Supreme Court.

Een rechter in Hawaï, Derrick Watson, boog zich over de vraag of de moslimban een oplossing is voor het veronderstelde probleem. Volgens Trump moet de ban de nationale veiligheid vergroten. Landen zouden volgens de president niet voldoende informatie delen over mogelijke terroristen. Daarom wil hij zo’n beetje iedereen de toegang tot de Verenigde Staten weigeren. Volgens de rechter zijn er nog meer landen die niet voldoen aan Trumps veiligheidscriterium, maar zijn die landen niet opgenomen in het inreisverbod. Wat dat betreft is het inreisverbod dus niet breed genoeg.

Tegelijkertijd vindt de rechter het onzin dat Trump complete bevolkingsgroepen wil tegenhouden, op basis van nationaliteit.

cc-foto: ep_jhu

Geef een reactie

Laatste reacties (33)