Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter pleit smakeloze twitteraar vrij

  •  
27-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Twitter300.jpg
Vrijspraak werpt nieuw licht op omstreden dreigtweets 
Een man die in Groot-Brittannië een grap maakte op Twitter en daarvoor werd veroordeeld is in hoger beroep toch vrijgesproken. De geruchtmakende rechtszaak die bekend staat als de ‘Twittertrial’ kreeg internationale aandacht omdat beroemdheden als Stephen Fry en Al Murray in de bres sprongen voor de twitteraar.
Fry en Murray hekelen de beperking van de vrijheid van meningsuiting door een wet die bedreigende en beledigende post op social media verbiedt.
Paul Chambers was in 2010 onderweg naar zijn date die hij op Twitter had ontmoet. Door de slechte weersomstandigheden werd zijn vlucht geannuleerd en twitterde hij:
Crap! Robin Hood airport is closed. You’ve got a week and a bit to get your shit together otherwise I’m blowing the airport sky high!  
De tweet werd aangemerkt als een dreigtweet en Chambers werd niet veel later veroordeeld en beboet. Dat hij uiteindelijk in een hoger beroep toch is vrijgesproken is opmerkelijk te noemen. Volgens de advocaat van Chambers voldoet het rechtssysteem niet aan de nieuwe digitale ontwikkelingen. De vrijspraak werpt daarmee een nieuw licht op hoe er opgetreden moet worden tegen tweets die als beledigend en bedreigend kunnen worden ervaren.  
cc-foto: chaztoo

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.