20

Rechter: seksuele intimidatie door je baas telt niet in de kroeg

Een voormalig ABN AMRO-medewerker die herhaaldelijk vrouwelijke collega’s ongevraagd heeft betast en zelfs het oor van een van de vrouwen likte, is volgens de kantonrechter onterecht ontslagen. Dat blijkt uit een uitspraak van mei 2016, die eergisteren pas werd gepubliceerd. De rechter oordeelde dat de bank de man zo’n 20.000 euro aan gemist salaris en proceskosten moet terugbetalen.

De man stond erom bekend te veel te drinken op werkborrels en zich vervolgens te misdragen. Nadat hij bij een eerdere borrel herhaaldelijk aan een jongere vrouwelijke collega had gezeten ondanks haar protesten, werd de man later haar direct leidinggevende. Nadat de vrouw bij de bank aan dat haar vertrouwen in hem geschaad was door het voorval en werd afgesproken dat de man het contact strikt zakelijk zou houden en dat bij overleg altijd een derde persoon aanwezig zou zijn. Nadat hij zich op een borrel in een café aan de Nieuwmarkt in Amsterdam aansluitend op een bedrijfsuitje eind 2015, opnieuw misdroeg werd hij op staande voet ontslagen. Drie vrouwelijke collega’s werden onafhankelijk van elkaar en op verschillende momenten door hem betast. Zij gingen alle drie eerder naar huis omdat hij hun protesten negeerde. Toen een van de vrouwen weg wilde gaan en afscheid nam van de andere aanwezigen, sloeg hij een arm om haar heen en likte zelfs over haar oor. Een mannelijke collega kreeg zomaar een harde klap in zijn gezicht.

ABN AMRO besloot de man daarop per direct te ontslaan. De medewerker vocht deze beslissing echter aan en de kantonrechter stelde hem in het gelijk:

De kantonrechter kan de gedragingen van verzoeker jegens haar echter niet kwalificeren als seksuele intimidatie in de zin van artikel 7:646 BW. Daarvoor is van belang dat het incident zich heeft afgespeeld in een druk bevolkt café te midden van een flink aantal collega’s bij wie medewerkster zich veilig voelde, dat verzoeker voor iedereen zichtbaar dronken was, alsmede dat medewerkster, evenals geldt voor de andere betrokkenen, verzoeker relatief eenvoudig van zich af heeft kunnen schudden, in haar geval door naar de WC te gaan.

ABN AMRO moet de man het gemiste salaris en de proceskosten terugbetalen, maar hoeft hem niet terug in dienst te nemen, omdat de man alle respect van een aantal medewerkers heeft verloren.

Cc-foto: Neuroventilator

Geef een reactie

Laatste reacties (20)