Laatste update 11:45
36

Rechter: Trump mag worden aangeklaagd wegens aanzetten tot geweld

Donald Trump mag worden aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld. Dat heeft een federale rechter in de Verenigde Staten bepaald. Het gaat daarbij om een incident tijdens een campagnebijeenkomst van Trump in Louisville in de staat Kentucky, een half jaar geleden. Trump hitste daar zijn aanhangers op enkele demonstranten uit de zaal te verwijderen.

Meerdere aanhangers gaven vervolgens gehoor aan de oproep van Trump en schuwden daarbij het geweld niet. Drie van de demonstranten zijn naar de rechter gestapt. Zij zouden door de Trump-fans fysiek zijn mishandeld. De mishandeling zou op camerabeelden zijn vastgelegd.

De advocaten van Donald Trump zeggen dat Trump met zijn oproep niet heeft willen aanzetten tot geweld en ook beroepen zij zich op de vrijheid van meningsuiting van Trump. Daar wil de rechter echter niets van weten. Volgens hem kunnen de specifieke woorden van Trump – ‘Get them out of here’ – het publiek wel degelijk hebben aangespoord om de demonstranten desnoods met geweld uit het gebouw te zetten.

De rechter verwees in zijn besluit naar een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof waarin uitspraken die aanzetten tot haat of geweld niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

Gedurende de hele presidentscampagne van Donald Trump waren er soortgelijke incidenten waarbij hij het publiek ophitste tegen demonstranten of journalisten.

Bron: NOS, Chicago Tribune / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (36)