21

Rechter veegt ook Trumps nieuwe moslimban van tafel

Een rechter in Hawaii heeft ook het nieuwe inreisverbod van Donald Trump voor migranten en vluchtelingen uit zes moslimlanden verboden. Dat gebeurde woensdagavond, vlak voor de “moslimban 2.0” van kracht zou gaan. Een eerdere versie van de moslimban werd ook al door rechters verboden omdat het in strijd was met de Amerikaanse wet.

Volgens rechter Derrick Watson discrimineert Trump met zijn ban moslims, al roept hij nog zo hard dat het omwille van de binnenlandse veiligheid is. Watson heeft in zijn vonnis ook de uitspraken van Trump tijdens diens campagne meegewogen:

‘Elke rationele, objectieve waarnemer – met de kennis van de historische context, recente uitspraken en de specifieke volgorde van de gebeurtenissen die tot het decreet hebben geleid – moet concluderen dat het decreet is uitgevaardigd om een specifieke godsdienst te benadelen.’

Wat opmerkelijk is aan de uitspraak van deze rechter, is dat er nu een precedent is om alle uitspraken van Trump mee te wegen in een oordeel, niet alleen hetgeen hij heeft gezegd in zijn functie als president. In de 43 pagina’s tellende rechterlijke uitspraak zijn onder meer citaten van Trump opgenomen uit interviews van Trump met CNN en Fox News uit de periode van voor zijn presidentschap. Uitspraken als ‘de islam haat ons en we kunnen in dit land geen mensen toelaten die Amerika haten’.

Trumps advocaten probeerden nog in te brengen dat er in het decreet van Trump geen verwijzing naar religie staat en dat het geen moslimban is omdat niet alle moslimlanden worden genoemd, maar daar wilde rechter Watson niets van weten:

‘Het gebrek aan logica is tastbaar. Het idee dat je alleen vijandig tegenover een groep mensen kunt staan als je ze allemaal tegelijk aanvalt, is totaal onhoudbaar.’

Het vonnis van de Hawaiiaanse rechter is overigens niet per se het definitieve oordeel. Watson heeft alleen bepaald dat het ‘waarschijnlijk in strijd met de grondwet’ is en daarom nog niet mag worden ingevoerd. De volledige zaak dient nog. Trump kan die uitzitten, of nu al in beroep gaan. Ondertussen hebben ook twee andere rechters, in Maryland en Washington, zich over de moslimban gebogen. Zij moeten hun vonnis nog uitspreken.

Bron: Volkskrant / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (21)