Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter verbiedt massaal opslaan van telefoon- en internetgegevens

  •  
11-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
digigegevens300.jpg
Bewaarplicht voor providers teniet gedaan ... Politie en justitie kunnen wet niet meer gebruiken bij opsporing zware criminaliteit ... Maar wat betekent het nog meer? 
De rechter in Den Haag heeft woensdag besloten dat privégegevens over internet- en telefoniegebruik niet langer opgeslagen hoeven te worden door telecombedrijven. De wet die het massaal verzamelen en opslaan van de gegevens verplicht, moet van de rechter buiten werking worden gesteld. Het directe gevolg is dat politie en justitie de wet niet meer kunnen gebruiken bij opsporing van zware criminaliteit. Maar wat betekent het nog meer?
Dinsdag moet waarnemend minister van Justitie, Stef Blok, tekst en uitleg geven over de gevolgen van de uitspraak. GroenLinks laat bij monde van Eerste Kamerlid Tineke Strik al weten verheugd te zijn over de uitspraak:
GroenLinks heeft zich altijd verzet tegen deze zinloze en privacyschendende wet. Nu is hij eindelijk van tafel. Dat is geweldig.
Het Europese Hof van Justitie oordeelde eerder al dat de wet nooit had mogen bestaan, maar dat betekende niet dat de wet ook daadwerkelijk verdween.
De Volkskrant schrijft over de uitspraak van de rechter:
de rechter hekelt het feit dat er geen waarborgen zijn die ervoor zorgen dat de bewaarplicht daadwerkelijk alleen wordt gebruikt voor de bestrijding van ernstige criminaliteit. Er zou een onafhankelijke partij moeten zijn die dat toetst. De overheid voert aan dat dat het Openbaar Ministerie (OM) is. Maar de rechter vindt het OM niet onafhankelijk.
Dat de providers waarschijnlijk op zeer korte termijn gaan stoppen met het massaal bewaren van de gegevens betekent overigens niet automatisch dat de overheid geen gegevens meer kan opvragen. NOS schrijft :
In gevallen van nationale veiligheid en terrorisme moeten providers gewoon inzage geven in de gegevens. De rechter stelde wel dat de huidige drempel te laag is en dat de wet bijvoorbeeld niet zou mogen gelden voor fietsendieven.
cc-foto: Alt 1040

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.