Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter veroordeelt Nurten Albayrak voor valsheid in geschrifte

  •  
28-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
423 keer bekeken
  •  
Portret Nurten Albayrak

© 2011-11-07 15:21:45 DEN HAAG - Portret van Nurten Albayrak, ex-bestuursvoorzitter van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). ANP ROBERT VOS

Nurten Albayrak, oud-COA-directeur en voorheen ook prominente VVD’er is door de rechtbank in Den Haag donderdag veroordeeld voor valsheid in geschrifte. De rechtbank acht bewezen dat ze fictieve werkafspraken achteraf in haar elektronische agenda heeft gezet, om op die manier te verhullen dat ze haar dienstauto ook privé gebruikte. Ook probeerde ze op die manier onder verkeersboetes uit te komen. Ze is veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur, gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
Onder het bewind van Albayrak ontstond er een verziekte bedrijfscultuur bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Albayrak zou een angstcultuur hebben gecreëerd, waardoor medewerkers bang waren haar tegen te spreken. Bovendien verdiende Albayrak jarenlang ruim boven de Balkenendenorm, totdat toenmalig minister Leers haar salaris verlaagde.
Albayrak heeft haar secretaresse de opdracht gegeven om persoonlijke afspraken in haar werkagenda te zetten, om zo privégebruik te kunnen maken van haar dienstauto. Door haar secretaresse en chauffeur bovendien te dwingen mee te doen, maakte ze hen schuldig aan het medeplegen van valsheid in geschrifte. Volgens het OM schond ze met haar acties het vertrouwen in het openbaar bestuur.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.