375

Rechter: Zwarte Piet is kwetsend

Rechter geeft klagers gelijk ... Burgemeester moet huiswerk Sinterklaasintocht overdoen

Vandaag heeft de bestuursrechter in Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak die tegenstanders van Zwarte Piet vorig jaar hadden aangespannen. De uitspraak gaat formeel over de vergunning van 2013, maar heeft volgens de rechter implicaties voor de vergunningverlening voor komende jaren.

De verleende vergunning is volgens de rechter niet in strijd met artikel 1 van de grondwet, omdat niet is gebleken dat de uitvoering van de intocht heeft geleid tot andere behandeling van bepaalde groepen mensen. Maar de rechter erkende wel dat de figuur van Zwarte Piet kwetsend is voor de zwarte medemens en leidt tot negatieve stereotypering. Burgemeester Van der Laan heeft daar volgens de rechter onvoldoende rekening mee gehouden bij het verlenen van de de vergunning voor de Sinterklaasintocht. Zij verwees daarbij naar artikel 8 van de Verklaring voor de Rechten van de Mens.

Burgemeester Van der Laan moet nu binnen zes weken een nieuw besluit nemen over de vergunning van 2013. De rechter maakte duidelijk dat dat besluit consequenties heeft voor de vergunningen voor komende jaren.

In een bodemprocedure moest de rechter oordelen of Zwarte Piet een onschuldige figuur is of een racistische karikatuur die niet meer in het Nederland van 2014 thuishoort.

Ondanks talloze protesten besloot de Amsterdamse burgemeester Van der Laan vorig jaar toch een vergunning af te geven voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Een aantal bezwaarmakers, waaronder activist Quinsy Gario en documentairemaker Sunny Bergman, vond dat de vergunning onterecht is verleend.

In november 2013 besloot de voorzieningenrechter dat de vergunning terecht was afgegeven. De rechter was het destijds eens met Van der Laan dat de discussie in volle gang is en het niet aan de burgemeester was om daar een voorschot op te nemen. De rechter vond dat voordat een intocht verboden wordt, eerst maar eens vastgesteld moet worden of er überhaupt juridische gronden zijn om Zwarte Piet in de ban te doen.

De tegenstanders van Zwarte Piet beroepen zich onder meer op een uitspraak van het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens. Dat reageerde vorig jaar in de media op de discussie door te stellen:

Zwarte Piet is een fenomeen dat een racistisch onderdeel is van deze traditie. Ook al is het niet racistisch bedoeld, het wordt wel als kwetsend ervaren

Update 17:44h

Burgemeester Eberhard van der Laan overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Dat zei hij donderdagmiddag op een persconferentie in Amsterdam. Van der Laan kon nog niet zeggen op welke punten hij overweegt in hoger beroep te gaan. NRC schrijft dat hij tijdens de persconferentie wel verwees naar zeven maatregelen die vorig jaar zijn genomen om de intocht voor iedereen acceptabel te maken. De pieten zagen er toen minder stereotype zonder kroeshaar en oorringen. 

CC-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (375)