212

Rechter: Zwarte Piet mag naar Amsterdam

Bezwaar tegen Sinterklaasintocht afgewezen ... Rechtbank: Openbare orde niet in het geding ... Discussie over Zwarte Piet hoort in de samenleving, niet in de rechtbank

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdagmiddag het bezwaar tegen de Sinterklaasintocht afgewezen. De rechtbank is van mening dat de openbare orde in de stad niet in het geding is door de aanwezigheid van 500 Zwarte Pieten. Daarmee sluit de rechter zich aan bij de Amsterdamse burgemeester Van der Laan, die alleen op grond hiervan de vergunning voor de intocht eventueel had kunnen weigeren.

21 bezwaarschriften werden er ingediend tegen de intocht van Sinterklaas. Eind oktober werden deze door de Amsterdamse bezwarencommissie afgewezen. De groep ging in hoger beroep. Om de intocht van 17 november in elk geval te kunnen uitstellen tot het hoger beroep behandeld is, was een kort geding nodig, schreef het Parool vrijdagochtend.

De indieners van het bezwaar vinden dat de aanwezigheid van Zwarte Piet op zich al een verstoring van de openbare orde is. Zij vinden de figuur een racistisch stereotype dat discriminatie in de hand werkt en dus per definitie in strijd is met normen en waarden die gelden in de openbare ruimte.

De rechter ging vrijdag vooral mee in de lijn die burgemeester Van der Laan eerder uitzette. Van der Laan vindt dat de discussie over Zwarte Piet door de samenleving moet worden gevoerd. Het is geen zaak voor bestuurders of voorzieningenrechters. De Amsterdamse rechtszaak moest dan ook vooral dienen als opstap voor deze maatschappelijke discussie.

Aangepast
Het Amsterdamse comité Intocht Sinterklaas heeft inmiddels aangekondigd dat Zwarte Piet er dit jaar anders uit ziet. Hij draagt geen gouden oorringen, zijn haar wordt anders en de lippen worden gestift in meer kleuren dan rood. Toch blijft het racistische karakter van Piet overeind, vinden de bezwaarmakers. Advocaat Frank King legt tegenover de lokale zender AT5 namens de tegenstanders nog eens keer uit hoe het zit:

“Zwarte Piet als verschijnsel is racistisch. Het heeft een racistische ondertoon, het houdt racisme in stand en het is niet meer van deze tijd. Mensen worden gekwetst en gegrieft en dat moet afgelopen zijn.

Raymond Borsboom van de Stichting Intocht Sinterklaas zegt open te staan voor een oplossing:

Het hele jaar wordt er keihard aan gewerkt en dan is het wel raar dat je opeens beticht wordt door een klein groepje mensen die het allemaal heel anders zien.
Daar wil je naar luisteren, mee in dialoog gaan want we willen niemand kwetsen en we willen niet discrimineren. We proberen daar met zijn allen goed mee om te gaan.

De advocaat van de gemeente Amsterdam zei eerder tegenover de NOS dat de aanwezigheid van 500 Pieten alleen kon worden verboden als er zorgen zijn over de veiligheid voor het publiek of als de openbare orde in het geding is. Volgens hem was dat nu niet het geval. De rechter ging daarin mee.

Geef een reactie

Laatste reacties (212)