57

Rechters dreigen op te stappen om plannen kabinet Rutte

'Burgers kunnen straks niet meer naar de rechter stappen omdat de kosten te hoog zijn' 

De plannen van het kabinet Rutte voor de rechtspraak zijn voor veel rechters reden om er maar helemaal mee te stoppen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad donderdag. Rechters willen niet verplicht zijn om minimumstraffen op te leggen. Ook vinden ze niet dat de burger meer moet gaan betalen voor de gang naar de rechter.

Een aantal rechters zou al zijn opgestapt uit onvrede met het kabinetsbeleid, schrijft AD. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Rechters, Reinier van Zutphen, deelt hun ongenoegen.

Van Zutphen, zelf rechter, vreest dat veranderingen in de rechtspraak zullen leiden tot maatschappelijke onvrede doordat de gang naar de rechter straks voor één op de vijf mensen te duur zal zijn. Hij noemt het voorbeeld van een loodgieter die niet betaald krijgt na het uitvoeren van een opdracht. “Die moet straks 400 à 500 euro gaan betalen om een rechtszaak te beginnen. Hij mist het geld van de klus al dus dat wordt onbetaalbaar voor hem.”

Bovendien: “Als kwaadwillenden straks weten dat mensen toch niet meer naar de rechter kunnen gaan, dan is het recht in onze samenleving ver te zoeken.”

De wet die rechters verplicht om minimumstraffen op te leggen noemt Van Zutphen symboolpolitiek. “Deze wet is overbodig. Het voorstel gaat vooral over recidive bij zaken als moord en doodslag. Juist in dergelijke zaken zijn rechters strenger gaan straffen.”

AD: Rechters dreigen met opstand tegen kabinet Rutte

Foto-cc: S_Falkow

Geef een reactie

Laatste reacties (57)