184

Rechters niet bang voor boze Wilders

'Uitspraken zijn ongefundeerd, potentieel gevaarlijk en een Kamerlid onwaardig'

De uitspraken van Geert Wilders over de rechtspraak zijn ongefundeerd, potentieel gevaarlijk en een Kamerlid onwaardig. Dat zegt voorzitter Rosa Jansen van de vakvereniging voor rechters en officieren van justitie (NVvR).

Wilders wordt vervolgd omdat hij zijn fans ophitste ‘minder, minder, minder’ te scanderen nadat hij hen op de verkiezingsavond van 19 maart had gevraagd of zij meer of minder Marokkanen wilden. Na dit sterke staaltje xenofobie concludeerde de nationalist: ‘Dat gaan we regelen’.

In een interview met De Telegraaf zei Wilders dat hem geen eerlijk proces wacht. Hij is boos dat de rechter-commissaris vrijwel al zijn verzoeken tot het horen van getuigen, ongeveer veertig, heeft afgewezen. Wilders dreigt verstek te laten gaan tijdens de zittingen als zijn verzoeken niet alsnog worden toegewezen. Anders zou er sprake zijn van een ‘PVV-haatproces’, aldus de haatzaaiende volksvertegenwoordiger. 

Die uitspraken zijn ongepast, zo vindt de NNvR: ‘In een democratische rechtstaat heb je niet alleen politici, maar ook de uitvoerende en de rechterlijke macht. Je hebt elkaar nodig om balans te kunnen bewaren tussen de verschillende machten. Ontstaat er disbalans, dan ontstaat chaos. Juist leden van de drie staatsmachten moeten daarvan doordrongen zijn. Dan helpen dergelijke aantijgingen richting de rechterlijke macht niet. De rechtspraak is niet alleen onafhankelijk als betrokkene gelijk krijgt.’

Wilders veinsde in 2011 ook al rechterlijke partijdigheid toen hij in zijn vorige strafzaak terechtstond. Hij werd destijds vrijgesproken en probeert het kunstje nu te herhalen. Rosa Jansen is niet onder de indruk. ‘Wellicht denkt Wilders zo de opinie te kunnen beïnvloeden, maar de rechtspraak baseert zich gelukkig louter op feiten, wetten en regelgeving.’

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (184)