33

Rechters waarschuwen voor rechtspraak waar geen rechter aan te pas komt

Het aantal strafzaken dat in 2016 op zitting kwam is met 12 procent afgenomen. Niet omdat er minder criminaliteit is, maar omdat veel zaken buiten de rechter om worden afgehandeld. Bijvoorbeeld door het Openbaar Ministerie dat de bevoegdheid heeft om zelf straffen op te leggen of te schikken met verdachten. Vooral in eenvoudige zaken gebeurt dat veel. Een gevaarlijke ontwikkeling, zo waarschuwen rechters nu.

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak waarschuwt:

De samenleving moet kunnen vaststellen en controleren dat er wordt opgetreden en dat er straf staat op het overtreden van wetten en regels. De samenleving kan dat maar ten dele zien als het Openbaar Ministerie extreem grote strafzaken afdoet met een miljoenentransactie. De rechter kan die transacties niet op juistheid toetsen.

Het OM kan sinds 2008 een strafbeschikking opleggen, bijvoorbeeld in de vorm van een geldboete of een taakstraf. Als de verdachte het daar niet mee eens is, kan hij de zaak voor de rechter laten komen. De bedoeling van de strafbeschikking is dat er minder zaken voor de rechter komen, om de rechtbanken wat te ontlasten.
NOS: Rechters waarschuwen: niet meer zaken buiten rechtszaal om

Geef een reactie

Laatste reacties (33)