943

‘Rechts moet niet in media, maar tegen informateur zeggen wat ze wil’

Tjeenk Willink moet de 'gaten in de formatie' dichten die door rechts zijn gevallen ... Wilders heeft aangegeven Opstelten als nieuwe informateur te willen ...Verhagen is zeker van resultaten bij nieuwe onderhandelingen over rechts ... Rutte is niet bang voor verlies van zijn geloofwaardigheid

Volgens Willink kunnen VVD, PVV en CDA wel in de media roepen dat ze verder willen, maar betekent dat helemaal niets zolang het niet officieel is vastgelegd door een informateur. Wilders, Verhagen en Rutte zijn woensdagmiddag bij Willink langs geweest voor een gesprek.

Herman Tjeenk Willink werd dinsdagavond door de koningin Beatrix benoemd als informateur. Hij gaat bekijken of nieuwe onderhandelingen tussen CDA, VVD en PVV kans van slagen hebben.

De vicevoorzitter van de Raad van State moet de koningin ‘op de kortst mogelijke termijn informeren over de thans ontstane situatie en de stappen die genomen moeten worden’, dat schrijft Trouw. Willink werd dinsdagavond samen met de vaste adviseurs van de majesteit uitgenodigd op paleis Noordeinde. Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet was daarbij aanwezig en ook VVD-leider Mark Rutte schoof aan bij die gesprekken. Voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden was telefonisch bij de gesprekken betrokken.

Alexander Pechtold (D66), André Rouvoet (ChristenUnie) en Cees van der Staaij (SGP) noemen het eerder ‘onhoffelijk’ en ‘kwalijk’ dat de PVC-onderhandelaars de koningin in het defensief dwingen. Koningin Beatrix is door de rechtse fractievoorzitters in onwenselijk politiek vaarwater gebracht schrijft de Volkskrant. Volgens SP-leider Emile Roemer dreigt ze een figurant van de formatie te worden.

Update 17:30

Wilders heeft in zijn gesprek met Willink aangegeven het liefst Opstelten als informateur te willen. Hij wil doorgaan waar ‘waar we vrijdag zijn gestopt’. Nadat Willink zijn vorige eindverslag als informateur schreef, zei Wilders hem nooit meer als informateur te willen. CDA-fractieleider Maxime Verhagen is ervan overtuigd dat met nieuwe onderhandelingen over rechts resultaten geboekt kunnen worden, schrijft de Volkskrant. Of het partijcongres het akkoord uiteindelijk zal goedkeuren kon Verhagen niet garanderen. “Garanties kun je nooit geven”.

Rutte is door Willink aan de tand gevoeld over zijn geloofwaardigheid. Als deze tweede ronde over rechts zou mislukken, vreest Willink voor zijn geloofwaardigheid als premier. Maar de VVD-leider maakt zich geen zorgen. “Ik ben optimistisch en heb er vertrouwen in dat het slaagt.” Er is volgens hem een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ dat de onderhandelingen goed aflopen. 

Update 21:40

Roemer is bijzonder teleurgesteld in Cohen, schrijft Trouw. Woensdagavond zei hij tegen Willink dat hij toenadering van de PvdA-leider had verwacht. “Dat die niet komt, vergroot de kans op een ultrarechts kabinet.” Halsema is het niet eens met die beschuldigingen. Volgens haar was het nooit aannemelijk dat de PvdA met de SP wilde onderhandelen. Om dan de PvdA de schuld in de schoenen te schuiven voor een rechts kabinet, noemt Halsema te ‘makkelijk’. Zelf ziet de GroenLinks fractieleider nog steeds een optie voor een kabinet met VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Ook Pechtold heeft bij Willink opnieuw gepleit voor een PaarsPlus-kabinet.
Trouw: Roemer: Cohen vergroot kans op ultrarechts
Trouw: Pechtold: lesje staatsrecht voor de heren
Volkskrant: Halsema doet niet mee in links mokkend koor
Volkskrant: Verhagen: garanties kun je nooit geven

Volkskrant: Rutte weet het zeker: er komt een rechts kabinet
Volkskrant: Wilders: doorgaan waar we zijn gestopt
Trouw: Beatrix wil advies van Tjeenk Willink
Volkskrant: Koningin lijkt regie kwijt te raken in formatie
Volkskrant: Tjeenk Willink: Eerst gaten dichten
Trouw: Tjeenk Willink wil zekerheid
Trouw: Twee gaten in de formatie

Geef een reactie

Laatste reacties (943)