Laatste update 12:32
63

Rechts-populisten dwingen na verlies nieuwe verkiezingen Oostenrijk af

De presidentsverkiezingen die eind mei in Oostenrijk zijn gehouden, zijn ongeldig verklaard. Het Oostenrijkse Constitutioneel Hof heeft dat nu bepaald. Er moeten in het hele land nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Met een nipte meerderheid won Alexander van der Bellen (de Groenen) de verkiezingen op 22 mei. FPÖ, de rechts-populistische partij, vocht de uitslag aan omdat het tellen van de stemmen niet volgens de regels zou zijn gegaan.

Nu er nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden, zal president Heinz Fischer moeten aftreden. Hij zal tijdelijk door drie parlementariërs worden vervangen. Saillant is dat één van hen Norbert Hofer is, de presidentskandidaat van FPÖ.

Van der Bellen (72) versloeg bij de verkiezingen Norbert Hofer (45) met een nipte meerderheid van 0,6 procentpunt: zo’n 31 duizend stemmen. FPÖ besloot begin juni de uitkomst van de verkiezingen aan te vechten. Partijleider Heinz-Christian Strache meent dat er procedurele fouten zijn gemaakt, vooral bij het tellen van de stemmen die per post zijn uitgebracht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de verkiezingen onderzocht en kwam ook tot de conclusie dat er procedurefouten zijn gemaakt, maar zegt dat die de uitslag niet hebben beïnvloed.De verkiezingsstrijd werd in Oostenrijk ‘Wahlkrimi’ genoemd (verkiezings-thriller), omdat de nek-aan-nek-race zo duidelijk maakte hoe verdeeld het land is.

Hoe extreem is de FPÖ?

Geef een reactie

Laatste reacties (63)