484

Rechts trio wil nog een keer

LIVE: Kamerdebat met Opstelten … Vertrek Klink geeft Wilders weer vertrouwen in CDA... Rutte wil rechtse droom alsnog waarmaken... CDA werkt gaarne mee... Het wachten is nu op een besluit van koningin Beatrix. Dinsdagavond ontving ze Rutte op paleis Noordeinde

De PVV en VVD willen een nieuwe poging doen om toch nog een rechts kabinet te formeren. Het vertrek van criticaster Ab Klink, heeft Geert Wilders’ vertrouwen in het CDA hersteld. Ook VVD-leider Mark Rutte wil nog een kans om zijn rechtse droom waarheid te maken en het CDA heeft inmiddels laten weten daar graag aan mee te werken.


Door redactie Joop
De fractievoorzitters van PvdA, SP, GroenLinks en D66 hebben koningin Beatrix gisteren en vanochtend juist geadviseerd om nu de linkse partijen bij de formatie te betrekken en vooral om nu eens informateurs aan te stellen die niet per se een rechts kabinet willen.

Pvda-voorman Job Cohen heeft de koningin maandagavond geadviseerd om hem samen met VVD-leider Mark Rutte een concept regeerakkoord te laten schrijven. Cohen heeft nog steeds een voorkeur voor een paars-plus kabinet, maar zal andere combinaties niet blokkeren. Als de VVD niet opnieuw over paars-plus wil praten, iets wat Rutte eigenlijk al heeft gezegd, dan pleit Cohen voor een vijfpartijenkabinet van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks.

Ook Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66 wil het liefst opnieuw over Paars praten. Pechtold adviseert een korte ronde van gesprekken, waarin duidelijk wordt welk vervolg de fractievoorzitters willen in de kabinetsformatie. Vooral Mark Rutte zou duidelijk moeten maken wat hij nou wil. Volgens Pechtold zei Rutte vrijdag nog dat hij ”de pen” in handen heeft en zelf een conceptregeerakkoord wil schrijven. Maandag zei Rutte juist weer dat PVV-leider Geert Wilders “de sleutel in handen heeft”.

SP-leider Emile Roemer heeft in zijn advies aan de koningin heeft dinsdagochtend opnieuw gepleit voor een onderzoek naar de mogelijkheden van een centrumlinks kabinet, met daarin PvdA, CDA, SP en GroenLinks. Roemer vindt dat de rol van VVD-leider Mark Rutte is uitgespeeld en wil dat twee nieuwe informateurs worden aangesteld: CDA-coryfee Herman Wijffels en oud-SP-leider Jan Marijnissen.

GroenLinks-leider Femke Halsema adviseert de koningin juist om vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State weer terug te halen als informateur. Mark Rutte moet wat haar betreft zeker niet in zijn eentje een proeve van een regeerakkoord gaan schrijven, omdat hij duidelijk alleen oog heeft voor rechtse partijen. Tjeenk Willink zou moeten beginnen met een korte ronde van gesprekken met alle partijen.

Vandaag ontvangt de majesteit nog de fractieleiders van ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren.

Update 14:30
ChristenUnie-leider André Rouvoet noemt het ‘wispelturigheid’ als CDA, VVD en PVV weer met elkaar gaan praten voor een rechts kabinet. “Een buitengewoon slechte gedachte”, zei hij woensdag nadat hij bij de koningin was langs geweest. “Dat is precies het type wispelturigheid waar ik beducht voor was.”
De twee dissidenten van de CDA-fractie, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan zeggen het CDA  te steunen bij nieuwe onderhandelingen met de VVD en PVV. “We gaan door waar we gebleven waren nu Geert Wilders de stekker weer in het stopcontact heeft gestoken”, zegt Kathleen Ferrier in Trouw.

Trouw: Rouvoet: niet meer over rechts
Trouw: Ferrier: Door waar we gebleven zijn

Update 20:30

Het is nu wachten op een uitspraak van koningin Beatrix. Zij moet beslissen over de voortzetting van de PVC-onderhandelingen. Dinsdagmiddag hebben fractievoorzitters Rutte, Verhagen en Wilders met elkaar bijgepraat. “We zijn nog niet aan het formeren. We hebben even over het debat gesproken”, zei Verhagen na afloop tegen de Volkskrant. Dinsdagavond heeft de koningin Mark Rutte ontvangen op paleis Noordeinde om met hem de vervolgstappen in de kabinetsformatie door te nemen.

Volkskrant: Rutte, Verhagen en Wilders wachten af

Trouw: Koningin ontvangt Rutte

Update 23:00

Alexander Pechtold (D66), André Rouvoet (ChristenUnie) en Cees van der Staaij (SGP) noemen het ‘onhoffelijk’ en ‘kwalijk’ dat de PVC-onderhandelaars de koningin in het defensief dwingen. Koningin Beatrix is door de rechtse fractievoorzitters in onwenselijk politiek vaarwater gebracht schrijft de Volkskrant. Volgens SP-leider Emile Roemer dreig ze een figurant van de formatie te worden.

Volkskrant: Koningin lijkt regie kwijt in ‘formatie van Wilders’

Lees bij de Volkskrant: Wilders wil gesprekken rechts kabinet hervatten

Ook VVD wil verder met rechts

Geef een reactie

Laatste reacties (484)