47

Rechts wint verkiezingen Australië

Labor, geplaagd door interne partijstrijd, na zes jaar regeren aan de kant 

De rechtse Liberal Party heeft een overweldigende zege behaald bij de parlementsverkiezingen met 81 van de 150 zetels. Labour leed een pijnlijke nederlaag en bleef volgens voorlopige tellingen steken op 54 zetels.


Labor werd al langer geplaagd door interne partijstrijd. Eerder dit jaar zorgde voormalig premier Kevin Rudd er voor dat zittend premier Julia Gillard moest aftreden. Rudd, ooit op dezelfde manier afgezet door Gillard, werd daarop zelf lijsttrekker van Labor.

Tony Abbott, leider van de Liberal Party, lag onder vuur vanwege zin seksistische opmerkingen en afwijzing van het homo-huwelijk – een ‘modeverschijnsel’ noemde hij het – maar dat heeft zijn overwinning niet de weg gestaan. Rudd, die een aantal jaren terug nog de populairste politicus van de afgelopen dertig jaar was, heeft inmiddels zijn nederlaag erkend. Belangrijke issues tijdens de verkiezingen waren de economie, het asielbeleid en een CO2-belasting die Labor heeft ingevoerd. Met die laatste maatregel brak Labor een verkiezingsbelofte maar zag geen andere mogelijkheid omdat voor een coalitiemeerderheid in het parlement de steun van de Groenen nodig was die invoering eisten.

NRC Handelsblad beschrijft de bekende rechtse koers die de Liberal Party wil doorvoeren:

De nieuwe premier, Tony Abbott, wil bezuinigen om het begrotingstekort van Australië terug te dringen. Australië moet er volgens hem financieel goed voorstaan als de groei in China vertraagt en een einde komt aan de grondstoffenhausse, waar het land zo van heeft geprofiteerd. Hij wil snijden in ontwikkelingshulp, de rol van de overheid terugbrengen en belastingen voor bedrijven en mijnbouwers afschaffen.

BBC: Rudd concedes as Abbott wins victory

Update 18:30

De WikiLeaks-partij van Julian Assange heeft geen zetel gehaald. De partij kwam in opspraak wegens een lijstverbinding met een extreem-rechtse partij.

Tijdens het vieren van de overwinning door Abbott slaagde een man er in op het podium te klimmen en naast de nieuwe premier en zijn gezin te gaan staan. Hij werd korte tijd later afgevoerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)