426

Rechtse cøalitie wil minderheidskabinet

Deens model: PVV maakt kabinet mogelijk maar levert geen bewindslieden … Verhagen denkt handen zo schoon te kunnen houden... UPDATE PvdA, D66 en GroenLinks willen Kamerdebat met informateur Ruud Lubbers... Cohen: Eerst andere meerderheidskabinetten onderzoeken

De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA gaan onderhandelen over een minderheidskabinet. De partijen zien “perspectieven” op zo’n kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV. Dat meldt de NOS vrijdagavond.

De Volkskrant schreef vrijdag:

Voor het CDA zou een minderheidskabinet uitkomst bieden: een groot deel van de achterban wil onder geen voorwaarde met de PVV in een coalitie. PVV-leider Geert Wilders op zijn beurt hoeft geen bewindspersonen te leveren en behoudt vrijheid om vanuit de Kamer scherp politiek te bedrijven.

Vrijdag om 14:00 uur kwamen de fracties bijeen. Voor de VVD is de constructie niet zonder risico omdat de PVV zo consequentieloos de rechtervleugel van de partij kan bespelen. Ook de PVV vergadert maar onbekend is of de fractieleden daar iets te vertellen hebben over het verdere besluit.

Een dergelijk minderheidskabinet staat bekend als het Deense model waar al lang met minderheidskabinetten wordt geregeerd. Sinds 2001 heeft de op de PVV gelijkende  Dansk Folkeparti (DF) zo een voet tussen de deur naar de macht gekregen.

De Volkskrant interviewde een vakbondsleider over de gevolgen daarvan:

Stuitend vindt Kristensen dat ‘het al negen jaar onmogelijk is een fatsoenlijke discussie te voeren over religie, de toekomst van mensen met een kleurtje en het asielbeleid’. Hij vreest dat die houding Denemarken uiteindelijk zal opbreken. ‘Immigratie lijkt nodig om in de toekomst voorzieningen in de kinderopvang en de ouderenzorg te garanderen. Maar het debat over laagopgeleide arbeidsmigranten wordt gemeden. Ook door traditioneel links, dat onder invloed van het electorale succes van de DF op immigratieterrein behoorlijk naar rechts is opgeschoven.’

UPDATE Fractieleiders om 19:00 naar informateur Lubbers
In Den Haag zijn de fracties van VVD, PVV en CDA bijgepraat over de voortgang van de informele gesprekken die de partijen deze week hebben gevoerd. Na afloop wilden de fractievoorzitter niets kwijt over de het overleg met hun fracties. Rutte, Verhagen en Wilders worden vanavond om 19:00 bij informateur Ruud Lubbers verwacht. Dat meldt de Volkskrant.

Onderhandelingen over minderheidskabinet
Na afloop van het gesprek dat Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen met informateur Ruud Lubbers voerden, maakten de fractievoorzitters bekend dat ze gaan onderhandelen over de vorming van een minderheidskabinet op rechts.

In de informele gesprekken van de afgelopen week zijn alle grote onderwerpen gewogen, zei VVD-leider Rutte “en dat geeft vertrouwen als het op de echte onderhandelingen aankomt”, zo meldt NOS.

In een gezamelijke verklaring van de drie partijen stellen zij dat de principiële verschillen over de islam tussen CDA en PVV te groot zijn om samen een kabinet te vormen. Het CDA vertrouwt Wilders echter wel genoeg om gedoogsteun van hem aan te nemen. Om deze steun te mogen geven is de PVV akkoord gegaan met een bezuiningspakket van 18 miljard euro dat grotendeels uit de zakken van hun eigen ‘Henk en Ingrid’ zal komen.

Informateur Lubbers heeft maandag alle fractievoorzitters van de overige partijen in de Tweede Kamer uitgenodigd voor een gesprek. Hij zal ze dan bijpraten over de gevolgen van de onderhandelingen over een minderheidskabinet.

D66, GroenLinks en PvdA willen Kamerdebat
De NOS meldt ook dat D66-leider Alexander Pechtold een Kamerdebat heeft aangevraagd met Lubbers. Hij wil bespreken waarom VVD, PVV en CDA willen gaan onderhandelen over een minderheidskabinet, terwijl dat volgens hem niet strookt met de opdracht die Lubbers van de koningin heeft gekregen. Pechtold vindt dat Lubbers alleen met de drie fractievoorzitters over een meerderheidscoalitie had mogen praten.
Ook GroenLinks laat in een persbericht wetenl met de PvdA en D66 volgende week een debat we willen met informateur Lubbers over de ontwikkelingen rondom de kabinetsformatie.

Het is democratisch buitengewoon discutabel dat er nu gewerkt wordt aan een minderheidskabinet. Het is bovendien onvoorstelbaar dat de VVD, maar vooral het CDA, gezien haar staatsrechtelijke opvattingen, zich laten gijzelen door de PVV. Het CDA moet van Denemarken geleerd hebben dat de gedogende partij de meeste macht uitoefent.

Trouw schrijft dat PvdA-leider Job Cohen vindt dat er nu eerst gekeken moet worden naar andere meerderheidskabinetten, vóórdat wordt gekozen voor een instabiel minderheidskabinet.

“In deze moeiljike periode is er behoefte aan een kabinet dat kan rekenen op een stabiele meerderheid in de Tweede Kamer. Verdere stappen zijn nu aan de informateur, maar het lijkt mij logisch dat eerst meerderheidsvarianten verder verkend worden alvorens we kiezen voor een instabiele minderheid.”

Lees ook bij De VolkskrantMinderheidskabinet met steun PVV is serieuze optie

En: Het ‘Deense model’ biedt Wilders veel voordelen

Geef een reactie

Laatste reacties (426)