Laatste update 15:53
39

Schokkend: rechtse knokploeg valt protesterende studenten aan

Schokkende beelden uit de Franse stad Montpellier waar een groep gemaskerde mannen vrijdag de aula van de universiteit, die door protesterende studenten bezet werd gehouden, binnenviel. De mannen sloegen met knuppels in op de weerloze aanwezigen. Volgens de tot bloedens toe mishandelde studenten werden de aanvallers binnengelaten door de decaan. Die weerspreekt dat.

De studenten hadden zich aangesloten bij de landelijke protesten tegen het hervormingsbeleid van president Macron. Het gaat daarbij onder meer om plannen om het toelatingsexamen voor academische opleidingen niet meer door de landelijke overheid maar door universiteiten te laten afnemen. Studenten vrezen dat het middel leidt tot elitaire universiteiten. De Wereld Morgen heeft een verklaring van een van de belaagde studenten online vertaald:

“We waren met ongeveer vijftig binnen. Een tiental mannen, in het zwart gekleed, gemaskerd, met stokken en afgekraakte planken van paletten zijn binnengekomen. Ze hebben niks gezegd. Ze hebben iedereen naar buiten gejaagd door erop los te slaan, over de grond te slepen. Ze sloegen iedereen neer, bordel de merde. Ik heb gefilmd. Ze hebben iedereen naar buiten gewerkt door te slaan. De decaan van de rechtsfaculteit was aanwezig. Ik heb gezien hoe hij de deur opende voor die mannen. Ik heb de deuren van de faculteit opnieuw zien gesloten worden, terwijl die mannen nog binnen waren. Ik heb dus gezien hoe de directeur van een publiek instituut zichzelf opsloot met een extreem gewelddadig groepje. Ik heb gezien hoe een vriend van me op de grond lag, bloedend, terwijl de deur tegen zijn benen gesloten werd. Op de achtergrond was de administratie aanwezig om te applaudisseren. Applaudisseren omdat studenten aan het bloeden waren, omdat ze strijden voor hun rechten. Ik heb die mannen gezien die de “gauchos” wilden kapotmaken, ik heb hun vuistslagen op mijn lichaam gevoeld. Drie studenten werden afgevoerd met ambulances. De politie is niet binnengegaan in de faculteit, daarvoor had ze immers eerst de toestemming nodig van de decaan. De politie heeft niemand opgepakt. Ze zijn kunnen ontkomen via de nooduitgang en agenten hebben ze uiteindelijk geëscorteerd alsof ze een minister aan het escorteren waren. (…) Dit gaat niet meer gewoon over sociale strijd, en dit gaat voorbij antifascisme. Ik vraag jullie om deze mensen, deze decaan, dit soort groepjes niet zomaar te laten begaan. Ik vraag jullie om deze getuigenis mee te verspreiden.”

De aanvallers zijn ontkomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)