104

Rechtse mensen vatbaarder voor samenzweringstheorieën

Studie: wantrouwen en politieke overtuiging van invloed op bereidheid 'aluhoedjes' te geloven boven wetenschappers

Hoewel de populariteit van samenzweringstheoriën vaak wordt toegeschreven aan onwetendheid en een gebrek aan stabiliteit, toont een nieuwe wetenschappelijke studie aan dat dit geenszins het geval is. Ook onder goedgeïnformeerde, productieve burgers wordt het steeds normaler om wetenschappelijke verklaringen terzijde te schuiven ten gunste van alternatieve ‘waarheden’. Rechtse mensen blijken daar bovendien vatbaarder voor dan anderen.

Volgens de onderzoekers speelt wantrouwen ten opzichte van de overheid een grote rol. Mensen die weinig vertrouwen hebben in politiek en overheid, zullen sneller geneigd zijn om samenzweringstheoriën te geloven. Mensen die daarnaast een sterke politieke voorkeur hebben zullen bovendien ct’s (conspiracy theories) die hun vooroordelen bevestigen, of de politieke tegenstander in een kwaad daglicht plaatsen, graag geloven.

Voor mensen die zich identificeerden als links bleek dat een hogere mate van kennis, evenals als een hogere mate van vertrouwen zorgde voor een lagere vatbaarheid voor ct’s. Voor mensen die zich identificeerden als rechts bleek juist dat een hogere mate van wantrouwen gecombineerd met een hogere mate van kennis zorgde voor een grotere vatbaarheid voor ct’s, terwijl een hogere mate van vertrouwen gecombineerd met een hogere mate van kennis geen invloed had op de vatbaarheid.

Volgens de onderzoekers kan daarom worden vastgesteld, zoals onlangs uit meerdere onderzoeken naar voren kwam, dat samenzweringstheorieën en het ontkennen van de wetenschap meer aantrekkelijk en wereldbeeldbevestigend voor rechtse mensen is dan voor linkse mensen. 

Vox: Why conspiracy theories flourish on the right
Cc-foto: B Rosen

Geef een reactie

Laatste reacties (104)