Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtse partijen eisen verwijdering provocerend kunstwerk

  •  
08-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
gogbot
Update 17:00:
Het CDA wil nu dat de minister van Cultuur ingrijpt. De partij roept Ingrid van Engelshoven “onmiddellijk” contact op te nemen met de burgemeester en er gezorgd wordt dat het publiek niet onverwacht met het kunstwerk geconfronteerd wordt. Ook willen de christen-democraten hoe het zit met de subsidie van het festival, meldt RTV Oost.
Eerder:
Het Democratisch Platform Enschede (DPE), een lokale partij die gemodelleerd is naar het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, eist dat een kunstwerk wordt verwijderd van Gogbot , een gerenommeerd festival over muziek, kunst en technologie dat dit weekend plaatsvindt. Arjan Brouwer van de eenmansfractie noemt het kunstwerk “misselijkmakend” en eist dat de burgmeester ingrijpt.
De installatie van de jonge kunstenaar Anne Bothmer toont het beeld van een gevangene in een oranje overall die op het punt staat onthoofd te worden door IS-terrorist. Het gaat om een zogeheten ‘head in the hole’ opstelling waar bezoekers hun hoofd in kunnen steken zodat het beeld ontstaat dat zij zelf onthoofd gaan worden.
In een protestverklaring stelt DPE: “Ondanks dat dit ‘onderdeel’ van Gogbot voor een aantal bezoekers ongetwijfeld aanvaardbaar is en als educatief wordt gezien, is het voor veel mensen meer dan aanstootgevend en worden zij ongevraagd geconfronteerd met terrorisme en mogelijk diepgewortelde trauma’s. (…) DPE vindt dit zowel ongepast, als dat zij van mening is dat Gogbot niet het podium hoeft te bieden voor dit thema, zeker niet met het oog op de terroristische aanslag die nog maar een week geleden in Amsterdam werd gepleegd.” De plaatselijke VVD steunt de censuuroproep.
In het AD reageert de kunstenaar die het fenomeen van ‘collectief slachtofferschap’ aan de kaak wil stellen op de politieke actie:
"“Ik ben wel geschrokken van alles wat het losmaakt”, vertelt ze. “Maar ik sta achter mijn werk, hoewel ik mensen ook wel weer goed begrijp.”"
In een toelichting bij het werk schrijft Bothmer over het werk dat genomineerd is voor een award:
"“Pray for Paris”, “Je suis Charlie” of “They will never beat us!” zijn kreten die je telefoon-, computer- en of televisiescherm, verschillende keren domineerden nadat Europa werd getroffen door een terroristische aanslag. Inrijdende busjes, gordelbommen en schietpartijen veroorzaakten een massale stroom aan irrationele reacties waarbij emotie de boventoon speelde in zowel sociale- als traditionele media. Als toeschouwers van de aanslagen willen we het niet meemaken, maar toch willen we er onderdeel van zijn. De toon van de berichten in de nasleep van de aanslagen versterkte op een vicieuze wijze het gevoel van een collectief slachtofferschap in Europa. Echter zijn er in verhouding maar enkelen die de aanslagen daadwerkelijk mee hebben gemaakt, die we slechts op afstand aanschouwden door middel van filmisch of fotografisch beeld. Met een provocerende insteek verenigt mijn werk de rampzalige gebeurtenissen met onze eigen hyperrealiteit, waarin de toeschouwer zijn of haar positie kan herzien. Want, kun je wel een slachtoffer zijn terwijl je niet bij een van de aanslagen aanwezig was?"
De burgemeester is niet van plan de tentoonstelling te censureren, meldt RTV Oost :
"De burgemeester ziet geen mogelijkheden voor de gemeente om het kunstwerk weg te halen door het recht op vrijheid van meningsuiting. Daarnaast heeft de gemeente eerder deze week met de kunstenares gesproken over de plaatsing van de afbeelding. “Wij zijn toen ook geschrokken van de foto, maar als je leest waarom het kunstwerk is gemaakt begrijp je het beter”, vertelt woordvoerder Ton Kamp van de gemeente Enschede. “Het kunstwerk roept niet op tot discriminatie en is niet bedoeld om haat te zaaien.”"
Over Gogbot:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.