Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechts stemt tegen verbod op politieke financiering uit het buitenland

  •  
06-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
405 keer bekeken
  •  
Algemene Politieke Beschouwingen

© 2016-09-21 00:00:00 DEN HAAG - Premier Mark Rutte en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders in de plenaire zaal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesda

Een motie van Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk voor een verbod op buitenlandse financiering van Nederlandse politiek partijen is zojuist verworpen door de Tweede Kamer. D66, GroenLinks, SP, PvdA en DENK stemden voor, terwijl rechtse partijen als PVV, VVD, CDA, SGP en CU massaal tegenstemden.
In Nederland hanteren de meeste partijen een eigen beleid op het gebied van giften en sponsoring. Zo laten het CDA en de VVD al enkele jaren partijactiviteiten als congressen en studiebijeenkomsten sponsoren door bedrijven. Volgens een wet uit 2012 moeten allen giften aan partijen en hun neveninstellingen boven de 4.500 euro (zowel binnenlandse als buitenlandse) worden gemeld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De PVV ontvangt veruit het meeste geld uit het buitenland , met name van conservatieve en pro-Israëlische denktanks.

Meer over:

denk, vvd, politiek, nieuws, pvv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.