91

‘Rechtse politici banger voor de media’

VVD'ers laten het vaker afweten bij talkshows ... Boycot media door Wilders niet democratisch

Rechtse politici zijn er minder happig op om zich in talkshows te laten interviewen. Uit een data-onderzoek blijkt dat vooral PvdA-politici op tv uitleg geven. Volgens P&W-eindredacteur Herman Meijer laten VVD’ers het vaak afweten, net als PVV’ers. Wilders gaat er zelfs prat op dat hij zich niet laat interviewen.


Data-analist Thomas Boeschoten, bekend van zijn onderzoekswerk naar de Facebook-rellen in Haren, achterhaalde via IMDB welke gasten er in bekende praatprogramma’s figureren van 1999 tot 2013. Vervolgens labelde hij de personen naar politieke partij. Ook als de persoon geen politieke functie bekleedt. Zo rekent hij Ronald Plasterk tot de PvdA, ook al was die in talkshows te gast als wetenschapper of columnist, voordat hij de politiek in stapte.

Boeschoten schrijft:

De PvdA is met 39 verschillende gasten het best vertegenwoordigd in talkshows, gevolgd door de VVD (29) en CDA (24). D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie en PVV hebben 8 tot 5 verschillende gasten. De verschillen zijn echter nog groter wanneer gekeken wordt naar het aantal optredens van deze politieke gasten. Leden van de PvdA schoven vaker aan in talkshows (782 keer) dan alle leden van de VVD (395) en het CDA (341) samen. Van andere partijen kwam het aantal keer dat een lid aanschoof in een praatprogramma niet boven de 150. Met name Felix Rottenberg (105), Wouter Bos (54), Job Cohen (53), Ronald Plasterk (52) en Maarten van Rossem (49) droegen bij aan de dominantie van de PvdA. Andere graag geziene gasten zijn Alexander Pechtold (75), Femke Halsema (61), Jan Marijnissen (51) en Jack de Vries (50).

In het radioprogramma De Ochtend reageerde P&W-eindredacteur Herman Meijer op de cijfers. Volgens hem haken rechtse politici vaak af als een kwestie gevoelig in het nieuws ligt. Hij prees de PvdA voor het feit dat ze onder lastige omstandigheden minder vaak wegduiken. (Terugluisteren vanaf 7:25.)

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat vrouwen in de Nederlandse talkshows, net als op zoveel andere terreinen, een ondergeschikte positie hebben. Slechts een kwart van de talkshowgasten heeft geen mannelijke geslachtsdelen.

Video: Wilders tijdens een van zijn spaarzame talkshow-optredens, Barend & Van Dorp 2001.

Geef een reactie

Laatste reacties (91)