Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtsextremisten vallen bootjes vluchtelingen aan

  •  
15-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
vluchtelingenKos_01.jpg
Gewapende mannen vernielen vanaf speedboot de motoren van kleine rubberbootjes waarmee vluchtelingen de Griekse kust proberen te bereiken
200 vluchtelingen, waaronder vrouwen en kinderen, beleefden vrijdag angstige momenten toen hun gammele bootjes werden aangevallen door vijf gewapende militanten op een speedboot. De mannen, die hun gezichten verborgen met capuchontruien en maskers, doemden plotseling op voor de kust van Lesbos en vernielden de buitenboordmotoren van de rubberbootjes die tjokvol zaten met vluchtelingen. Vluchtelingen die daarbij overboord sloegen probeerden de bootjes al zwemmend richting de kust te duwen, maar dat mocht niet baten. Het zou nog 8 uur duren voordat vrijwilligers de vluchtelingen van de op drift geraakte bootjes zouden redden.
Peter Bouckaert, emergencies director bij Human Rights Watch, was op Lesbos toen de aanval plaatsvond en betrokken bij de reddingsoperatie:
vluchtelingenKos
De daders spraken Grieks en droegen wapens. Het waren rechtsextremisten.”  Volgens Bouckaert vinden aanvallen als deze minstens eens per week plaats in de zomermaanden. In alle gevallen komen de gemaskerde mannen vanaf de Griekse kust en keren er ook weer terug. 
Journaliste Sophia JonesViolent sprak diverse vluchtelingen die door gemaskerde mannen met geweren en zwepen werden aangevallen toen ze de oversteek probeerden te maken. Mohamed, een van de vluchtelingen, vertelde haar:
Ze schoten drie keer op de boot, ze sloegen ons met stokken van zes meter lang en ze voeren om ons heen in een poging ons met golven te doen omslaan.
In july vertelden 40 Syrische vluchtelingen over zeven in het zwart geklede mannen die hen in een speedboot benaderden, met pistolen en messen bedreigden en vervolgens beroofden. Ook deze mannen vernielden de motor van de boot en verdwenen in de richting van de Griekse kust.
De Griekse overheid zegt de aanvallen te onderzoeken, maar staat voor een moeilijke taak gezien het gebrek aan bewijs. Vluchtelingen zijn vaak te bang om foto’s te nemen van de daders. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.