Laatste update 19:37
110

Rechtsextremisten verstoren Brusselse wake

Bourse March — Brussels Attacks from POLITICO Europe on Vimeo.

In Brussel is zondag een groep van honderden in het zwart geklede mannen naar het Beursplein gemarcheerd. Volgens de politie gaat het om extreemrechtse hooligans van verschillende clubs. Op het plein, waar een plechtig eerbetoon aan de slachtoffers van de terreuraanslagen plaatsvindt, brachten de mannen de Hitler-groet. Ook werden mensen aangevallen op grond van hun uiterlijk en een winkel overvallen. De politie zette uiteindelijk een waterkanon in tegen de extremisten die wilden doen voorkomen alsof ze tegen IS demonstreerden.
Het Laatste Nieuws citeert politiewoordvoerder Christian De Coninck:

Het was snel duidelijk dat ze de confrontatie zochten met bepaalde bevolkingsgroepen die de slachtoffers kwamen herdenken. Ze brachten fascistische groeten. Van zodra ze het Noordstation hebben verlaten, hebben ze een nachtwinkel aangevallen. Daarop heeft de politie gevraagd aan de handelaars om de winkels te sluiten en de terrassen binnen te nemen.

Verder weren er vernielingen aangebracht door de groep en met vuurpijlen op de politie geschoten. Tien extremisten zijn opgepakt.

De Belgische politieke partijen wilden een gezamenlijke verklaring uitbrengen waarin de verstoring werd veroordeeld maar de nationalistische regeringspartij N-VA weigerde die te ondertekenen. Volgens de rechtse N-VA moet er zo weinig mogelijk aandacht aan dergelijke extremisten worden besteed.

De verklaring die op initiatief van de liberale Open VLD werd opgesteld en door de overige partijen van zowel oppositie als coalitie werd ondertekend:

Eendrachtig veroordelen de voorzitters van de Vlaamse, democratische, politieke partijen CD&V, Open VLD, Groen en de SP.A de gebeurtenissen van deze zondagmiddag in Brussel, waarbij naar schatting 500 extremisten en hooligans het Beursplein hebben ingenomen om er onder meer extreemrechtse leuzes te scanderen en de orde ernstig te verstoren. Het Brusselse Beursplein groeide deze week uit tot een symbool van troost, hoop en veerkracht. Het werd een forum waar duizenden burgers een duidelijk signaal de wereld insturen: terrorisme kan onze samenleving niet uit verband spelen. Wij nemen dan ook in de duidelijkst mogelijke bewoordingen afstand van een kleine, haatdragende minderheid, die met deze actie de verbondenheid en sereniteit poogt te ondermijnen. Wie verdeeldheid zaait en haat predikt, speelt de vijanden van onze democratische samenleving alleen maar in de kaart.

Een vanuit het Europarlement georganiseerde Mars tegen de Angst was eerder op verzoek van de autoriteiten afgelast omdat de politie overbelast is en niet voor de veiligheid kon zorgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)