Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse politici: aanslag Hanau gevolg van opkomst AfD

  •  
20-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
Eight dead after two shootings in Hanau, Germany

© 2020-02-20 05:55:13 epa08229671 Police and paramedics work at a crime scene after two shootings in Hanau, near Frankfurt, Germany, 20 February 2020. According to media reports, at least eight

Update 19:00
Duitse politici beschouwen de aanslag in Hanau waarbij een extreemrechtse terrorist negen burgers vermoordde als een gevolg van de opkomst van de populistische AfD die in Nederland gesteund wordt door Geert Wilders.
CDU’er Norbert Röttgen, een mogelijke opvolger van Angela Merkel, stelt dat de aanslag in een groter verband gezien moet worden: “We moeten het gif bestrijden, dat door AfD en anderen in onze samenleving gedragen wordt”. Een prominent van de liberale FDP wond er evenmin doekjes om: “De AfD draagt medeverantwoordelijkheid voor het klimaat van haat en racisme in Duitsland”.
Voor de leider van de Duitse christen-democraten Annegret Kramp-Karrenbauer is de terreurdaad een bevestiging van de noodzaak samenwerking met de AfD taboe te verklaren. “Hoe belangrijk het is om deze brandmuur te hebben, dat zien we op een dag als Hanau.”
Ook de linkse partijen zien duidelijk verband tussen het klimaat van haat dat gepredikt wordt door AfD en de opkomst van extreemrechtse terreur. De AfD zelf ontkent ieder verband en spreekt van “paranoïde daad van een gek”. Volgens de partij mag de daad niet gepolitiseerd worden.
Tegenover de NOS verklaart Nikki Sterrenburg, een journalist gespecialiseerd in de opkomst van extreemrechtse bewegingen:
"“Rechts-populistische partijen voelen zich weinig verantwoordelijk voor aanslagen, maar zijn er na een jihadistische aanslag snel bij om de gehele islam de schuld te geven van geweld,” zegt Sterkenburg. “Ze zouden best eens wat kritischer mogen kijken naar hoe hun politieke gedachtengoed de ideologie van aanslagplegers zoals deze dader in Hanau inspireert.”"
Eerder: Bij schietpartijen bij twee shisha lounges in de West-Duitse stad Hanau heeft een man woensdagavond negen mensen doodgeschoten. Ook vielen er vier gewonden in de plaats ten oosten van Frankfurt. Volgens burgemeester Claus Kaminsky zijn alle slachtoffers van buitenlandse komaf. Er woont een grote Koerdische gemeenschap in de wijk waar de schietpartijen plaatsvonden.
De politie trof de 43-jarige verdachte van de schietpartij dood aan in zijn woning. Daar werd ook het lichaam van zijn 72-jarige moeder aangetroffen. De vermoedelijke dader van de schietpartijen, Tobias R., had volgens Bild Zeitung extreemrechtse motieven. De politie heeft in zijn woning een brief en video gevonden waarin hij de verantwoordelijkheid opeist voor de aanslag. In zijn brief schrijft Tobias R. onder meer dat bepaalde volken ‘vernietigd’ moeten worden.
De autoriteiten konden Tobias R. opsporen omdat getuigen hadden genoteerd met welke auto de dader was gevlucht. Er zijn geen aanwijzingen dat er meer dan een dader betrokken was bij de aanslagen.
Duitsland heeft regelmatig te lijden onder extreemrechts geweld. Op 9 oktober schoot de 27-jarige Stephan B. uit Sachsen-Anhalt in het Oost-Duitse Halle twee mensen dood bij een synagoge en een dönerrestaurant. In een video verklaarde B., die de aanslagen pleegde op Jom Kippoer, de belangrijkste Joodse feestdag, dat “de joden de bron van alle problemen zijn”. Ook klaagde hij over het feminisme en ‘massa-immigratie’.
Op 2 juni vermoordde de 45-jarige neonazi Stephan E. CDU-politicus Walter Lübcke. Lübcke gold als een uitgesproken voorstander van het immigratiebeleid van bondskanselier Angela Merkel, dat in de ogen van extreemrechts veel te ruimhartig is. Pegida-aanhangers bedreigden de politicus al voor de moord met de dood. Ook circuleerde zijn adres op extreemrechtse websites.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.