26

Rechtszaak dreigt over vrije artsenkeuze

Afschaffing zou in strijd zijn met Europese mededingingsregels

De discussie over het recht van patiënten om zelf hun arts te kiezen, dreigt een felle juridische strijd te worden. De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, waarbij in twee maanden 5.000 artsen en paramedici zich hebben aangesloten, kondigt aan minister Schippers voor de rechter te dagen als de vrije artsenkeuze wordt afgeschaft. Volgens de advocaat van de stichting is afschaffing namelijk in strijd met de Europese mededingingsregels.

Dat meldt de NRC. De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze vreest dat de patient straks minder te kiezen heeft dan nu. Maar ook bestaat de kans dat nieuwe klinieken straks helemaal geen voet meer tussen de deur zullen krijgen. “Je hebt een contract met minimaal drie van de vier grote zorgverzekeraars nodig om te overleven”, aldus een woordvoerder van de stichting.

De Tweede Kamer praat vandaag en morgen over het voorstel van minister Schippers om de vrije artsenkeuze te beperken en de macht van verzekeraars te vergroten. Die laatste partij zegt alleen te dure en kwalitatief slechte zorgverleners uit de markt te zullen weren. Maar artsen antwoorden daarop dat verzekeraars vaak niet weten wat kwalitatief slecht is en niet.

Foto CC: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (26)