45

Rechtszaak Mitch Henriquez voortgezet, agent verdedigt nekklem

Maandag is de rechtszaak tegen de twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez hervat. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens onderzoekt of het onderzoek naar de dood deugdelijk en afdoende is uitgevoerd. In een vraaggesprek met de Volkskrant betwijfelen nabestaanden dat.

Henriquez overleed in juni 2015 in Den Haag bij een popfestival, nadat politieagenten bij zijn aanhouding een nekklem gebruikten. Twee van de vijf betrokken agenten worden nu vervolgd. De verdachten blijven anoniem, omdat er na de gewelddadige dood rellen uitbraken. Dat betekent echter ook dat de nabestaanden niet in gesprek kunnen met de agenten over wat er precies gebeurd is. “Zelfs een gesprek achter gesloten deuren met de agenten, over wat er precies is gebeurd, wordt ons niet gegund’, aldus Henriquez’ moeder. “Wij hebben daar herhaaldelijk om gevraagd.”

Advocaat van de nabestaanden, Richard Korver:

De overheid heeft, zwart-wit gesteld, iemand dood gemaakt. Diezelfde overheid heeft besloten dat drie van de vijf daders niet worden vervolgd. De rechter moet straks een oordeel vellen op basis van een totaal geanonimiseerd dossier. Dat niet alleen wij, maar ook de rechters niets kunnen controleren, is voor mijn cliënten volstrekt onacceptabel.

RTL Nieuws citeerde zondag gespreksverslagen van de verhoren waaruit zou blijken dat de agenten vinden dat ze geen onnodig geweld hebben gebruikt. De agent die de nekklem zou hebben toegepast zou hebben verklaard:

Wat ik heb gedaan is hetgeen waar ik achter sta en ik heb naar eer en geweten gehandeld. Ik heb geen onnodig geweld gebruikt.

Dat staat haaks op de bevindingen van de politieleiding, die het geweld ‘te hard, te veel en te ongecoördineerd’ noemde.

Tegenover de NOS zegt de Haagse politiechef, Paul van Musscher maandag dat het goed is dat de rechter nu naar de zaak kijkt. “Het heeft lang geduurd en we hebben er behoefte aan dat het boek een keer gesloten wordt. Tegelijkertijd is het heel heftig. Alles wordt weer opgerakeld”, aldus Van Musscher. De politiechef is verantwoordelijk voor de agenten die betrokken waren bij het incident. Van Musscher kreeg nadat hij vier van de vijf betrokken agenten berispt had ook van binnen de politie veel kritiek. Het gebruik van de nekklem blijft binnen de politie echter bestaan: “De greep kent vele varianten. Het is een goede techniek om iemand onder controle te brengen, maar niet om iemand onder controle te houden.”

Het Europees Hof onderzoekt o.m. of de anonimiteit van de vijf agenten terecht gewaarborgd blijft, maar ook of de Rijksrecherche de achtergrond van de agenten is nagegaan. Dat is voor de nabestaanden niet voldoende. Zij willen ook weten of de agenten vaker gewelddadig gedrag hebben vertoond, of ze anabolen gebruikten, kampten met stress of een burn-out en of ze lid zijn (geweest) van een organisatie die in verband gebracht kan worden met racisme.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)