4

Rechtszaak over nekklem Mitch Henriquez opgeschort

De rechtszaak over de in 2015 na een gewelddadige arrestatie overleden Arubaan Mitch Henriquez, is opgeschort. De inhoudelijke behandeling zou op 6 april gehouden worden, maar die gaat niet door. De doodsoorzaak van Henriquez moet nader onderzocht worden. Volgens een rapport van een forensisch arts, die is ingeschakeld door de advocaten van de verdachte agenten, is de meest waarschijnlijke doodsoorzaak een hartstilstand/ hartritmestoornissen. De inhoudelijke zitting wordt uitgesteld om de patholoog en de forensisch arts de gelegenheid te geven om schriftelijk commentaar te leveren bij hun bevindingen. Zo is bijvoorbeeld onduidelijk wat de hartstilstand mogelijk heeft doen ontstaan.

Eerder concludeerde de Rijksrecherche in een onderzoeksrapport nog dat ‘uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals’, veroorzaakt door ‘verwurging in het kader van een nekklem’ ‘verstikkingseffecten zijn ontstaan met zuurstoftekort (…) en uiteindelijk overlijden’.

De rechter-commissaris meldde eerder na onderzoek dat de agenten bij de arrestatie van Henriquez fout op fout hebben gestapeld. Zo hebben de agenten bijvoorbeeld te snel geweld gebruikt en waren ze te laat met medisch hulp. De conclusie van dat onderzoek: het hardhandige geweldgebruik tegen Henriquez was disproportioneel, onrechtmatig en ondeskundig. Onder de fouten die gemaakt zijn zijn onder meer:

– Te snel begonnen met de aanhouding;
– Er was geen taakverdeling tussen de agenten;
– Er was geen leiding, de commandant coördineerde niet, vocht zelf mee en kon daardoor niet in de gaten houden hoe het ging met Henriquez;
– Pepperspray is verkeerd gebruikt, het werd hem in zijn gezicht gewreven en dat is tegen de regels;
– Omstreden nekklem gebruikt;
– Medische hulp kwam te laat, dat was in strijd met de ambtsinstructie;

Geef een reactie

Laatste reacties (4)