2

Rechtszaak tegen Shell van start

Nigerianen eisen compensatie voor vervuiling en vervanging verouderde pijpleidingen

Vandaag vindt de eerste zitting plaats van de hoofdzaak van het proces dat Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren en vissers tegen Shell hebben aangespannen.

Milieudefensie schrijft op zijn website:

De Niger-delta in het West-Afrikaanse land gaat al jaren gebukt onder zware vervuiling, waardoor boeren en vissers niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. In 2008 is Milieudefensie samen met de Nigeriaanse eisers een rechtszaak begonnen om Shell te dwingen de olievervuiling op te ruimen. De zaak is uniek omdat het voor het eerst is dat een multinational zich voor een Nederlandse rechtbank moet verantwoorden voor misstanden in het buitenland. De zitting begint om half tien en is openbaar. De uitspraak wordt eind 2012, begin 2013 verwacht. “Shell maakt zich in Nigeria al jarenlang schuldig aan grove schendingen van milieuwetten en mensenrechten,” aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. “De olievervuiling die het bedrijf veroorzaakt wordt niet of nauwelijks opgeruimd. Hierdoor worden mensen ziek, krijgen kinderen vervuild water te drinken en valt er geen droog brood meer te verdienen als boer of visser. Milieudefensie hoopt dat deze rechtszaak Shell er toe zal dwingen haar smeerboel in Nigeria eindelijk eens op te ruimen, zodat de boeren weer kunnen boeren en de vissers weer kunnen vissen.”.

Behalve het grondig opruimen van de gelekte olie het compenseren van de slachtoffers eisen Milieudefensie en de Nigeriaanse boeren dat Shell verouderde pijpleidingen vervangt en zo nieuwe lekkages tegengaat.

NRC schrijft dat het op zich al een overwinning is dat de Nederlandse rechtbank zich in 2009 bevoegd achtte in deze zaak een uitspraak te doen. Shell was daar tegen en vond dat het moederbedrijf niet verantwoordelijk kon worden gesteld voor eventuele wandaden van het dochterbedrijf.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)