Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Record aantal Amerikanen onder armoedegrens

  •  
14-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1443 keer bekeken
  •  
poor_300.jpg
Meer dan 46 miljoen armen, hoogste aantal sinds begin meting in 1959
Vorig jaar zijn er 2,6 miljoen Amerikanen door de armoedegrens heen gezakt. Dat blijkt uit cijfers van het Census Bureau dat valt onder het ministerie van Economische Zaken. De crisis treft niet alleen de armen. De middeninkomens vallen voor het zoveelste jaar terug terwijl de topinkomens amper iets door de crisis inleveren. De resultaten zijn slechter dan veel economen al vreesden.
Volgens het Census Bureau is het voor het eerst sinds de jaren dertig dat het inkomen van de middengroepen zo lang achter elkaar geen groei kent. Het modale inkomen is nu teruggevallen naar het niveau van 1997. De onderste laag van die groep heeft sinds 1999 12 procent inkomen ingeleverd. Ter vergelijking: de topinkomens gingen er over dezelfde periode slechts anderhalf procent op achteruit.
Econoom Joseph Katz, hoogleraar aan Harvard, spreekt tegenover de New York Times van ‘het verloren decennium’: “We zien Amerika als een plek waar iedere generatie het beter doet dan de vorige maar nu staat een gezin met een modaal inkomen er slechter voor dan eind jaren negentig.”
Meer dan 15 procent van de Amerikanen leeft nu onder de armoedegrens, die voor een gezin van vier kinderen wordt gesteld op een inkomen van 22.314 dollar (16.329 euro) per jaar.
RTEmagicC_poor_332.jpg

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.