Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Recordaantal bevingen in Groningen

  •  
30-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Gas_Groningen_DetlefSchobert_300_01.jpg
In 2014 weer meer bevingen verwacht
De gaswinning in Groningen heeft in 2013 meer aardbevingen veroorzaakt dan ooit tevoren. Er werden dit jaar 127 bevingen gemeten, tegen 80 bevingen in 2012, zo meldt de NOS. De stijging valt samen met een flink hogere gasproductie.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) haalde in 2013 al 52 miljard kubieke meter gas uit de grond. Dat is tien procent meer dan vorig jaar. Volgens deskundigen zijn er in 2014 opnieuw meer bevingen te verwachten, omdat het even duurt voor het effect van gaswinning doorwerkt in de grond.
Geologen waarschuwen al sinds de jaren tachtig voor de negatieve gevolgen van de gaswinning. Begin dit jaar adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) ook om de productie in het Groningerveld zo snel mogelijk af te bouwen. Daarop startte minister Kamp van Economische Zaken 13 onderzoeken. Naar verwachting neemt het kabinet in januari een besluit, aldus de NOS. 

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.