33

Recordaantal dronepiloten stapt op

Amerikaanse leger zit met een probleem

Het afgelopen jaar hebben zo’n 240 piloten van drones de Amerikaanse luchtmacht verlaten. Dat is ongeveer een kwart van het aantal beschikbare piloten. De Amerikaanse generaal Herbert Carlisle schrijft in een memo aan de hoogste baas van de luchtmacht dat “deze uittocht van piloten de gevechtskracht van het droneprogramma voor jaren ondermijnt”. Hij voegt er aan toe dat hij zich grote zorgen maakt.

Over het waarom van deze uittocht doen verschillende verhalen de ronde. De Amerikaanse luchtmacht zegt dat de piloten overwerkt zijn. Dronepiloten draaien tussen de 900 en 1800 uur per jaar, vergeleken met 300 uur voor piloten van gevechtsvliegtuigen. “Een gemiddelde dronepiloot werkt 6 of 7 dagen per week, 12 uur per dag. En die 1 of 2 dagen vrij daarna is echt niet genoeg”, aldus generaal Walsh.

Veel piloten zeggen dat ze het zat zijn om door hun collega’s als tweede klasse vliegers gezien te worden, die zonder risico in een kantoor in Amerika als het ware videospelletjes spelen. “Alle anderen in de luchtmacht vinden het drone-programma en de mensen die er werken een lachertje. Ze noemen ons videogame-krijgers, nintendo-krijgers”, zegt Brandon Bryant, een voormalige drone-piloot.

En dan is er ook nog de groep, die een variant van een post traumatische stress stoornis heeft. Dat laatste is opmerkelijk, aangezien tot nu toe vaak werd aangenomen, dat de dronepiloten juist een relatief gemakkelijk leventje hadden. Maar veel dronepiloten zeggen juist dat hun werk zwaarder is dan dat van de piloten van gevechtsvliegtuigen, die hun doel vaak niet eens zelf zien. “De piloot van een drone heeft zijn doelen uitgebreid bekeken, is er vertrouwd mee, weet wie ze zijn en weet wat er zich rondom hen is”, legt voormalig dronepiloot luitenant-kolonel Bruce Black uit.

Heather Linebaugh, een voormalige analist van door drones gefilmde beelden schrijft:

Hoeveel mannen en vrouwen heb je in vlammen zien opgaan bij een hellfire-missie? Hoeveel mannen heb je met bloedende, verbrijzelde benen over een veld zien kruipen op zoek naar hulp?  Als je daar telkens maar weer aan wordt blootgesteld wordt het als het ware een video in je hoofd, altijd op herhaling, die voor een psychologisch lijden zorgt dat de meeste mensen hopelijk nooit hoeven te ervaren.

De al eerder genoemde Bryant voegt daar aan toe:

Het was vreselijk te weten hoe makkelijk het was. Ik voelde me een lafaard omdat ik aan de andere kant van de wereld zat en die mensen nooit wisten dat ik er was. Ik had het gevoel dat ik werd achterna gezeten door een legioen van doden. Mijn fysieke gezondheid was weg, mijn geestelijke gezondheid in duigen. Ik had zoveel pijn dat ik klaar was om een kogel mijn hoofd in te jagen.

Salon.com: A chilling new post-traumatic stress disorder: Why drone pilots are quitting in record numbers

Geef een reactie

Laatste reacties (33)