77

Red de planeet, eet meer bacon

Onderzoekers: Groente en fruit zijn niet per se beter voor de Aarde ... De productie van sla levert - per calorie - drie keer meer uitstoot dan de productie van bacon

Gezond eten, het is een trend die zich de afgelopen jaren steeds sterker lijkt te ontwikkelen. Onder invloed van de verhipsterisatie van de samenleving – denk: biologisch, superfoods, ‘vergeten’ groente, yoga – wordt gezond steeds aantrekkelijk. Maar wat gezond is voor de mens, is dat niet per se voor de natuur, zo blijkt uit een studie in de Verenigde Staten.

De consumptie van bepaalde groenten en fruit levert namelijk een grotere ecologische voetafdruk. Sla is bijvoorbeeld drie keer slechter dan bacon voor wat betreft de uitstoot van broeikasgassen – per calorie.

Onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit onderzochten de impact per calorie van verschillende voedingsmiddelen. Ze onderzochten de hoeveelheid energie die bij de productie komt kijken, de uitstoot en de hoeveelheid water die nodig is.

Andere groentes die niet bepaald goed uit de test komen zijn aubergine, selderij en komkommers, vooral wanneer ze worden vergeleken met kip of varken.

De onderzoekers benadrukken overigens dat de uitkomst van hun onderzoek niet direct betekent dat we maar meer vlees moeten consumeren en groente en fruit links moeten laten liggen. Eén van de onderzoekers verklaart: “Je kunt niet alle groenten bij elkaar vegen en zeggen dat ze slecht zijn, zo kun je ook niet alle vleessoorten bij elkaar vegen en ervan zeggen dat ze goed zijn.” 

De uiteindelijke conclusie van de onderzoekers is dan ook niet dat een vegetarisch dieet slecht is voor het milieu, maar dat niet alle plantaardige producten per se natuurvriendelijker zijn dan alle vleesproducten.

Independent: Lettuce is ‘three times worse than bacon’ for emissions and vegetarian diets could be bad for environment

cc-foto: James

Geef een reactie

Laatste reacties (77)