5

Red de steur, eet ‘no kill-caviar’

Duitse wetenschapper ontwikkelde nieuwe methode om visseneitjes te oogsten zonder de vis kwaad te doen

Dat mensen de eitjes van de steur als delicatesse beschouwen, betekende tot voor kort een zekere dood voor de vrouwtjessteur, die inmiddels met uitsterven bedreigd wordt. Een Duitse wetenschapper heeft echter een manier ontdekt om kuit van de steur te oogsten, door het uit de vis te masseren. Volgens Angela Köhler kan deze nieuwe methode voorkomen dat de vis uitsterft door de hoge vraag op de zwarte markt.

Na negen jaar van intensief onderzoek wordt de methode nu op kleine schaal toegepast op een kleine viskwekerij in Duitsland. De kaviaar, Vivace Caviar gedoopt, wordt geoogst nadat met een echo is gecheckt of de eitjes volgroeid zijn. Vervolgens wordt bij de steur een proteïne ingespoten die de ‘bevalling’ op gang brengt. Wat bij vissen inhoudt dat de eitjes loskomen van een membraan in de buikholte.

Deze methode zou duurzamer zijn dan de ‘keizersnede’-methode, omdat er minder risico is op infecties of beschadiging van de voortplantingsorganen. Als de massage-methode internationaal aanslaat, zou dat kunnen betekenen dat het aanbod enorm toeneemt en de noodzaak voor illegale visserij verdwijnt. Sceptici tekenen echter aan dat het schaarse karakter van kaviaar een groot onderdeel is van de aantrekkingskracht en marktwaarde.

cc-foto: John Penny

Geef een reactie

Laatste reacties (5)