60

Reddingsbrigade: maak schoolzwemmen weer verplicht

Minister Schippers ziet geen taak voor overheid bij beleid zwemlessen op school 

De directeur van de Nederlandse Reddingsbrigade, Raymond van Mourik, wil dat zwemles op school weer verplicht wordt. Hij vreest dat anders steeds meer kinderen zullen verdrinken. Dit zegt hij naar aanleiding van het geval van de veertienjarige jongen die afgelopen zondag in de Maarsseveense Plassen verdronk.

“Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdrinken”, verklaart Mourik.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weigert het schoolzwemmen weer verplicht te stellen. Volgens haar ligt de verantwoordelijkheid bij de individuele gemeenten, scholen en de ouders zelf. Ondanks haar standpunt ziet ze wel het belang van zwemlessen in. De minister adviseert ouders daarom om geen genoegen te nemen met enkel een A-diploma voor hun kind maar ook een B- en C-diploma na te streven.

Dit jaar zijn er in Nederland elf mensen verdronken omdat ze vermoedelijk niet goed genoeg konden zwemmen. De veertienjarige jongen die in Utrecht verdronk kon volgens zijn ouders wel zijn hoofd boven water houden maar bleek ook niet in het bezit te zijn van een zwemdiploma.

Het verplichte schoolzwemmen is in 2005 officieel afgeschaft.

cc foto: Gerard Bierens

Geef een reactie

Laatste reacties (60)