52

Referendum IJsland: massaal ‘NEE!’

90% IJslanders stemt tegen Icesave-akkoord ... Regering vertrouwt op oplossing

De bevolking van IJsland heeft in een referendum massaal gestemd tegen het akkoord om de Icesave-schuld terug te betalen. De nee-stemmers eindigen ruim boven de 90%.

Met 70.000 van de 230.000 stemmen geteld, is een meerderheid van 93% tegen het afbetalen van de schuld die IJsland maakte toen internetspaarbank Icesave in oktober 2008 failliet ging, meldt NRC.

Nog geen twintig minuten na bekendmaking van de voorlopige uitslag, stuurde het IJslandse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring rond. Ondanks de uitslag blijft IJsland in gesprek met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over een oplossing, aldus de verklaring:

De IJslandse regering vertrouwt er op dat een oplossing bereikt kan worden waar alle partijen tevreden mee zullen zijn.

De verwachting was vooraf al dat driekwart van de IJslanders tegenstemt. Ze vinden het onrechtvaardig dat ze moeten opdraaien voor wangedrag van banken. Ook zijn ze boos over de rente die IJsland moet betalen.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën beschouwt de uitkomst van het referendum als een ‘interne zaak’ voor IJsland. Hij zegt teleurgesteld te zijn dat de overeenkomst ‘nog niet van kracht geworden is’. In een brief heeft De Jager, samen met zijn Britse collega, aan de IJslandse minister van Financiën Johann Sigfusson aangegeven ‘gecommitteerd te zijn aan het vinden van een oplossing die in lijn is met internationale standaarden’.

Lees ook: Peiling: meerderheid IJslanders tegen akkoord (NRC)

Geef een reactie

Laatste reacties (52)