38

Referendum over kilometerheffing?

Commitment van Eurlings met ANWB-peiling zet politiek debat op scherp

In politiek Den Haag is fel debat over de vraag of de ANWB-peiling over de kilometerheffing het standpunt van de regering Balkenende IV bepaalt. Minister Eurlings wil dat, maar de oppositie vindt dat zo het parlement buitenspel wordt gezet. In Buitenhof duikt de vraag op of er dan niet beter een referendum kan worden georganiseerd.

Door redactie Joop

Bij Buitenhof gingen drie politiek stromingen met elkaar in debat: Kees Vendrik, die als Kamerlid van GroenLinks zijn achterban opriep om vooral ook mee te doen aan de ANWB-peiling, en de senatoren Hans Hillen (CDA) en Hans Engels (D66).

Op de vraag van presentator Peter van Ingen waarom minister Eurlings niet gewoon kiest voor een landelijk referendum (in plaats van een door stakeholder ANWB eigenhandig georkestreerde online peiling) ontstaat een duidelijk verschil van inzicht tussen CDA (Hillen) en GroenLinks (Vendrik) over het democratisch gehalte en de politieke intenties van het kabinet, en dan met name de verantwoordelijke minister Eurlings. Die lijkt zijn beslissing volledig te laten afhangen van wat de ANWB-leden gaan zeggen.

Hillen verklaart dat het CDA tegen dit soort referenda is.

Het CDA is altijd tegen het referendum geweest omdat het CDA vindt dat e kabinet voor vier jaar z’n mandaat heeft. Eurlings is op geen enkele manier van zins om daar van af te wijken, alleen houdt hij el zeer nauwkeurig de maatschappelijke deining in de gaten. (…) De minister is de enige die hierover een afweging moet maken en hij doet dat steeds in goed overleg met de Tweede Kamer. Ik zou zeggen: hijs hem op de schouders en wees blij met zo’n minister

 Vendrik is het daar hartgrondig mee oneens:

Onzin. Een minister die gewoon zijn elementaire taak verzaakt, ga ik niet op de schouders hijsen. Er gebeurt hier iets anders: minister Eurlings kijkt naar de zwakte van dit kabinet. Hij denkt: ik zit hier met de kilometerheffing, die wordt straks behandeld in de Tweede Kamer, maar straks zit die club er niet meer en word ik ermee geidentificeerd. Minister Eurlings is afscheid aan het nemen van dit kabinet. Hij durft de verantwoordelijkheid niet meer te nemen voor dit wetsvoorstel.”

Vendrik stelde eerder in het debat dat CDA-kabinetten zich niet altijd evenveel aantrekken van het parlement. Bekijk de video voor het hele debat over al dan niet een referendum over de kilometerheffing.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)