Laatste update 22:01
10

Referendumuitslag Egypte geeft el-Sisi gigantische machtsuitbreiding

Afbeelding: ANP, een stembureau in Egypte tijdens het referendum

Egypte heeft per referendum voor grondwetswijzigingen gestemd die de macht van president en voormalig generaal Abdel Fattah el-Sisi nog verder zullen vergroten. Bijna 90 procent van de stemmen werd uitgebracht voor de aanpassingen die el-Sisi in staat stellen om tot 2030 president te blijven. Voorheen mocht een Egyptische president (net als in de Verenigde Staten) maximaal twee termijnen van vier jaar aanblijven. De herziene grondwet verlengt de reeds lopende termijn van vier naar zes jaar, en stelt el-Sisi in staat om zich daarna opnieuw verkiesbaar te stellen. Daarnaast krijgt de president het recht om persoonlijk rechters en de hoogste openbaar aanklager aan te stellen. Ook het leger – dat hem in 2013 door middel van een staatsgreep aan de macht bracht – krijgt een belangrijkere rol.

Het referendum, waarbij de opkomst volgens het Egyptische kiesbureau 44 procent was, wordt gezien als een formaliteit. Vorig jaar werd el-Sisi met 97 procent van de stemmen gekozen bij de presidentsverkiezingen. Er was één tegenkandidaat.

In 2011 werd de autocratische president Mubarak afgezet, waarna Egypte bij de eerste democratische verkiezingen in het land voor Mohamed Morsi koos. In 2013 pleegde het leger onder leiding van el-Sisi een staatsgreep, waarna Morsi in de gevangenis werd gegooid, waar hij tot op heden vastzit.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)