43

Reformatorisch Dagblad bindt in na kritiek ‘eigen homo’s’

Hoofdredacteur: 'Kritiek van homo's uit eigen achterban raakt ons dieper dan die van buitenstaanders'

Het Reformatorisch Dagblad is geschrokken van de massale kritiek op het anti-homocommentaar dat de krant gisteren afdrukte. Toch blijft de hoofdredacteur achter de strekking van het stuk staan.

Door redactie Joop

Het RefDag, zoals de christen-fundamentalistische krant ook wel wordt genoemd, plaatste maandag een hoofdredactioneel commentaar waarin de gratieverlening aan twee homo’s, die in Malawi tot 14 jaar cel werden veroordeeld, ‘jammer’ wordt genoemd. Onder meer Boris van der Ham (D66), Diederik Samsom (PvdA) en Femke Halsema (GroenLinks) spraken zich publiekelijk heel kritisch uit over deze ‘schandalige’ uitspraak.

Vandaag trekt RD-hoofdredacteur W.B. Kranendonk het boetekleed aan:

„Van diverse kanten zijn wij door homo’s uit de achterban aangesproken op dit commentaar. Mensen die zich gekwetst en onbegrepen voelen. Dat raakt ons dieper dan kritiek van buitenstaanders. Homofielen in de gereformeerde gezindte hebben het vaak niet makkelijk en lopen soms tegen muren van onbegrip op. Dat onze krant hen, volstrekt onbedoeld, heeft gekwetst, trekken wij ons erg aan.

Kranendonk erkent nu ook dat de formulering van het commentaar niet deugde:

Dat zinnetje over het feit dat de president van Malawi wel snel door de knieën is gegaan, had anders gemoeten. Nu wekken we de indruk alsof we pleiten voor gevangenisstraffen voor homoseksuelen, of voor lijfstraffen of noem het verder maar op. Die indruk betreuren we. (…) We hebben niet anders willen doen dan aandacht vragen voor het goed recht van mensen om in dit land hun leven in te richten volgens Bijbelse richtlijnen. Wat dat betreft, doen we inhoudelijk ook niets af van wat er geschreven is. De woordkeus was echter niet gelukkig.

Stuk gewijzigd om 14:37 o.a. citaat over ‘eigen homo’s’ toegevoegd.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)