Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Reformatorische kerken komen met meldpunt seksueel misbruik

  •  
18-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Uitkomst Movisie-rapport toont noodzakelijkheid van meldpunt
Verschillende reformatorische kerken werken aan een gezamenlijk meldpunt voor seksueel misbruik en huiselijk geweld. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. De kerken zijn al enige tijd bezig met het opzetten van een meldpunt, maar worden nu vanwege het onlangs uitgekomen rapport van Movisie gewezen op de noodzakelijkheid. Het landelijke kennisinstituut luidde de noodklok vanwege seksueel misbruik in orthodox-protestantse kring, dat vaak met ‘de mantel der liefde’ wordt bedekt.
W. Silfhout, predikant van de gereformeerde gemeente in Capelle aan den IJssel, pleit in het Reformatorisch Dagblad om ‘met voortvarendheid’ een meldpunt op te richten. De feiten genoemd in het rapport tonen de noodzaak voor een nader onderzoek naar geweld en misbruik, aldus Silfhout.
Het meldpunt in de kerkordelijke structuur passen is alleen nog een lastige taak. “Een kerkenraad is volgens onze kerkorde autonoom; kan dus los van het meldpunt optreden. Dat moeten we goed regelen”, verklaart Silfhout. Hij vervolgt: “Ambtsdragers zijn geen hulpverleners. Ouderlingen hebben een pastorale taak; hulpverlening is werk van professionals.”
Online onderzoek door Joop wees eerder uit dat gereformeerde online hulpverleners nauwelijks tot actie aanzetten om daders te laten vervolgen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.