31

Regenwouden sneller gekapt dan verwacht

Google brengt wereldwijde ontbossing in kaart met satellietbeelden ... in twaalf jaar een gebied zo groot als Mongolië gekapt

Hoewel we de laatste tijd regelmatig te horen kregen dat het beter gaat met de strijd tegen ontbossing, blijkt nu uit nieuwe satellietbeelden dat de houtkap in bijvoorbeeld het Amazonewoud het afgelopen jaar juist met 28 procent is toegenomen.

Google heeft in samenwerking met de ‘University of Maryland‘ nieuwe hoge resolutie beelden op internet gezet waarop te zien is hoe de bossen op de wereld steeds kleiner worden. In de periode 2000-2012 is 1,5 miljoen vierkante kilometer bos verdwenen. Dat staat ongeveer gelijk aan de grootte van Alaska.
Activisten van onder andere Greenpeace hebben bezorgd op de nieuwe gegevens gereageerd. Volgens hen heeft de toegenomen ontbossing te maken met een nieuwe hervorming die in Brazilië is ingevoerd om de regenwouden te beschermen. Die zou niet voldoend werken. Vorig jaar meldde Brazilië nog dat de ontbossing nog nooit zo laag was geweest sinds er wordt bijgehouden hoeveel er wordt gekapt. In september meldde de onderminister van Onderzoek Carlos Nobre dat Brazilië van 2005 tot 2010 zijn uitstoot van broeikasgassen met 38,4 procent verminderde dankzij het terugdringen van de ontbossing in het Amazonewoud. Maar de schokkende gegevens op de beelden die Google heeft vrijgegeven laten iets heel anders zien.
Met behulp van 650.000 satellietfoto’s van Google Earth hebben onderzoekers van de University of Maryland in hoge resolutie de ontbossing en aangroei van nieuw bos van 2000 tot 2012 in beeld gebracht. Niet alleen in het Amazonewoud gaat het slecht. In Indonesië is het aantal bomen nog harder teruggelopen. Ongeveer 20.000 vierkante kilometer bos is daar van de kaart geveegd. In Nederland kwam er vooral bos bij.
Op de beelden is zeer gedetailleerd te zien dat de aarde in die twaalf jaar een bos ter grootte van Mongolië is verdwenen. Door houtkap, bosbranden en stormen verdween zo’n 2,3 miljoen vierkante kilometer bos. In dezelfde periode werd ongeveer 800.000 vierkante kilometer nieuw bos aangeplant.
Een van de onderzoekers zei tegen de BBC over de nieuwe beelden:

Wat met één computer normaal 15 jaar zou duren, kregen we met Google Earth in een paar dagen voor elkaar”.

De onderzoekers zijn van plan om ieder jaar een nieuwe update te maken van de foto’s om de ontbossing beter bij te kunnen houden.

CC foto: crustmania

Geef een reactie

Laatste reacties (31)