Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regering Drees stopte oorlogsmidaden Indië in de doofpot

  •  
22-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
altijdwat_indië.jpg
Nederlandse kabinet besloot in 1954 in het geheim niemand te vervolgen voor de massa-executies door Nederlandse militairen op het Indische Zuid-Celebes
De Nederlandse staat was ervan op de hoogte dat in Nederlands Indië in 1946-1947 massa-executies plaatsvonden. De regering Drees koos ervoor om niemand hiervoor te vervolgen en de zaak in de doofpot te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van het NRCV-programma Altijd Wat.
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link. Op het eiland Zuid-Celebes sneuvelden in drie maanden tijd 3.000 Indonesiërs, van wie velen door standrechtelijke executies. Uit het geheime rapport blijkt dat de militaire, politieke en justitiele top van Nederland al in 1947 op de hoogte van de oorlogsmisdaden. Het NCRV-programma Altijd Wat heeft het rapport in bezit. De uitzending van dinsdagavond werd eraan gewijd. Eerder konden alleen wetenschappers bij hoge uitzondering het rapport inzien.
Waarom de ministerraad onder leiding van premier Drees destijds besloot geen strafrechtelijke vervolging in te stellen, staat nergens expliciet verwoord.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.