107

Regering Drees stopte oorlogsmidaden Indië in de doofpot

Nederlandse kabinet besloot in 1954 in het geheim niemand te vervolgen voor de massa-executies door Nederlandse militairen op het Indische Zuid-Celebes

De Nederlandse staat was ervan op de hoogte dat in Nederlands Indië in 1946-1947 massa-executies plaatsvonden. De regering Drees koos ervoor om niemand hiervoor te vervolgen en de zaak in de doofpot te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van het NRCV-programma Altijd Wat.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Op het eiland Zuid-Celebes sneuvelden in drie maanden tijd 3.000 Indonesiërs, van wie velen door standrechtelijke executies. Uit het geheime rapport blijkt dat de militaire, politieke en justitiele top van Nederland al in 1947 op de hoogte van de oorlogsmisdaden. Het NCRV-programma Altijd Wat heeft het rapport in bezit. De uitzending van dinsdagavond werd eraan gewijd. Eerder konden alleen wetenschappers bij hoge uitzondering het rapport inzien.

Waarom de ministerraad onder leiding van premier Drees destijds besloot geen strafrechtelijke vervolging in te stellen, staat nergens expliciet verwoord.

Lees meer bij de Volkskrant: ‘Schoolvoorbeeld doofpot’: Drees wilde executies Indië niet vervolgen

NCRV Altijd Wat: Waarom zijn Nederlandse oorlogsmisdaden nooit vervolgd

Geef een reactie

Laatste reacties (107)