17

Regering Italië blokkeert regionale anti-moskeewet

Wet van regionale bestuurders discrimineert moslims die gebedshuis willen bouwen ... Regering stapt naar constitutioneel hof

De “anti-moskeewet”, die in januari werd aangenomen in de Noord-Italiaanse regio Lombardije, stelt strenge regels voor het bouwen van nieuwe gebedshuizen. In de praktijk wordt het vooral de islamitische gemeenschap erg lastig gemaakt in de toekomst een gebedshuis neer te zetten. De centrum-linkse regering van premier Matteo Renzi steekt er nu een stokje voor, omdat met de wet “meerdere artikelen van de grondwet worden geschonden”.

De wet geldt voor alle religies, maar is zodanig opgesteld dat het alleen moslims zo goed als onmogelijk wordt gemaakt om hun moskee in Lombardije neer te zetten. Nieuwe gebedeshuizen moeten sinds januari passen in de “de architectuur van het Lombardische landschap” en alle bouwplannen moeten goedkeuring krijgen van een regionale raad. Het belangrijkst is nog wel dat religieuze instanties die een nieuw bouwwerk willen neerzetten een voorafgaand akkoord ondertekend moeten hebben met de staat. En aangezien de islam is de enige niet officieel erkende godsdienst is in Italië, hebben alle moslims het nakijken nu deze wet in januari werd aangenomen door het regionale parlement in Lombardije.

Niet zomaar een anti-moskeewet
Maar dat de islam geen officieel erkende religie is betekent niet dat er geen vrijheid van godsdienst is in Italië. De regering is inmiddels naar het constitutioneel hof gestapt om de wet tegen te houden. In een mededeling zegt de regering dat sommige maatregelen “ingaan tegen de fundamentele rechten van de godsdienstvrijheid” en “meerdere artikels van de grondwet worden geschonden, zoals de gelijkheid van de burgers”.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)