Laatste update 01:40
26

Regering May moet goedkeuring parlement vragen voor Brexit-deals

De regering van Theresa May heeft woensdagavond opnieuw een nederlaag moeten incasseren bij een Brexit-stemming in het Lagerhuis. Dankzij rebellerende conservatieven werd met 309 tegen 305 stemmen een amendement aangenomen waarin staat Theresa May het parlement goedkeuring moet vragen voor definitieve overeenkomsten met de Europese Unie.

De nederlaag suggereert dat er in het parlement geen meerderheid bestaat voor een ‘harde Brexit’. Groot-Brittannië heeft aangekondigd de EU in maart 2019 te zullen verlaten. Voor het zover is moeten er echter afspraken worden gemaakt over het beëindigen van de geldigheid van Europese wetten voor Britten en het kopiëren van die wetten naar Britse wetten, zodat er geen juridisch gat ontstaat. Bovendien moet er onderhandeld worden over welke vorm de toekomstige samenwerking tussen de EU en het VK zal krijgen.

Labour-leider Jeremy Corbyn zag de uitslag als een teken van de verzwakte positie van de regering May:

Een vernederend verlies van autoriteit voor de regering aan de vooravond van gesprekken met de Europese Raad. Theresa May heeft zich steeds verzet tegen democratische verantwoording. Haar weigering om te luisteren betekent dat ze nu zal moeten accepteren dat het parlement de controle terugneemt.

Hoewel een woordvoerder van regering volhield dat de stemming geen impact zal hebben op de onderhandelingen en niets zegt over de stabiliteit van de regering, werd een van de rebellerende Tories, Stephen Hammond, onmiddellijk na het debat ontheven uit zijn functie als vice-voorzitter van de partij. May en haar regering liggen al sinds hun aantreden onder vuur om hun handelen, of het gebrek eraan, inzake Brexit. Het Brexit-team, geleid door minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en Brexit-minister David Davis wordt in binnen- en buitenland als incompetent beschreven.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)