3

Regering Obama verlengt Bush’ anti-terreurwetten

Onder zogeheten Patriot Act worden burgerrechten nodeloos ingeperkt en wordt privacy geschonden, zeggen critici

Een meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandagnacht ingestemd met de verlenging van strenge anti-terreurwetten met zeker negen maanden. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times. De zogeheten Patriot Act werd in werking gesteld na de terreuraanslagen van 1 september 2001 in New York. Critici zeggen dat de Patriot Act een nodeloze inperking van burgerrechten is en een vergaande schending van privacy toestaat.

The New York Times meldt dat het voorstel om belangrijke delen van de Patriot Act te verlengen eerder nog niet de benodigde tweederde meerderheid behaalde. In een tweede stemming op maandag was een kleinere meerderheid van 275 tegen 144  voldoende om het voorstel door te sturen naar de Senaat.

In de Senaat zijn de Democraten in de meerderheid, toch zal dit vooral onder Republikeinen populaire wetsvoorstel hoogst waarschijnlijk worden aangenomen. De regering Obama heeft namelijk al steun toegezegd voor de verlening van de belangrijkste drie onderdelen van anti-terreurwetten. De wetten voorzien erin dat terrorismeverdachten ten allen tijden kunnen worden afgeluisterd en gevolgd en geven de Amerikaanse overheid toegang tot “alle zaken die relevant zijn voor veiligheidsonderzoek”, zoals documentatie van bedrijven.

Lees meer bij The New York Times: House Votes to Extend Patriot Act Provisions

Foto-cc: Ghandiflower

Geef een reactie

Laatste reacties (3)