Laatste update 19:04
40

Regering-Orbán prijst Van der Staaij voor ‘bescherming gezinnen’

De Hongaarse ambassadeur András Kocsis heeft Kees van der Staaij maandag onderscheiden met het Ridderkruis van de Hongaarse Orde van Verdienste. De SGP-leider kreeg het Ridderkruis, een van de meest prestigieuze onderscheidingen van de Hongaarse overheid, voor ‘zijn werk om Europese gezinnen te beschermen, zijn strijd tegen de hedendaagse vervolging van christenen en voor het verdedigen van Hongarije’.

De denkbeelden van de SGP sluiten aardig aan bij de overtuigingen van de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn rechts-nationalistische Fidesz-partij. De SGP en Fidesz staan allebei op de bres voor het christendom en het traditionele gezin bestaande uit een man, een vrouw en kinderen.

Antisemitische journalist
Drie jaar geleden onderscheidde de Hongaarse overheid de antisemitische en xenofobe journalist Zsolt Bayer met het Ridderkruis van de Hongaarse Orde van Verdienste. Voor een flink aantal Hongaren die eerder waren gelauwerd, was dat reden om hun Ridderkruis weer in te leveren.

Voor Van der Staaij is het blijkbaar geen beletsel dat de Hongaarse onderscheiding in 2016 naar een antisemiet ging. Eerder dit jaar zette de SGP samen met de ChristenUnie en het CIDI nog wel een petitie op tegen antisemitisme. “Het toenemende antisemitisme schreeuwt om een weerwoord. Laten we ons daarom in heel Europa uitspreken tegen Jodenhaat!”, verklaarde Van der Staaij bij die gelegenheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)