14

Regering VK laat bijenonderzoek financieren door pesticidenfabrikanten

Britse parlementsleden waarschuwen voor belangenverstrengelen bij totstandkoming bijenplan

Een bijenplan wat nog maar ontwikkeld werd door de regering, ligt nu al onder vuur in het Verenigd Koninkrijk. Wetenschappelijk onderzoek dat moet uitmaken of de bijenpopulatie lijdt onder het gebruik van pesticiden – en bepalend is voor de te volgen stappen – wordt gefinancierd door fabrikanten van pesticiden. Critici beschuldigen de overheid er nu van de belangen van de handel voor te laten gaan op de belangen van de natuur.

Het omstreden onderzoek maakt deel uit van een plan van de Britse regering om de bijenpopulatie een boost te geven. Hun aantal is de voorbije jaren drastisch gekrompen. Onder luid protest van Britse milieuministers werd vorig jaar werd al een Europese ban op bepaalde insecticiden ingevoerd, die schade bij bijen veroorzaken. De Environmental Audit Select Committee (EAC) stelt dat er nu zelfs nog meer bewijs is van schade door deze middelen en dat het Britse Department of Environment, Food and Rural Affairs haar verzet dringend dient te staken.

Een rapport dat onlangs werd gepubliceerd door een comité van parlementsleden onthult dat fabrikanten van pesticiden het cruciale onderzoek naar de impact van hun omstreden chemische producten zullen financieren. Het comité waarschuwt dat de onafhankelijkheid van het onderzoek daardoor in het geding is. Vanwege bezuinigingen is het departement echter niet langer in staat het werk zelf te financieren. Het EAC vreest dan ook dat commerciële belangen daardoor voorrang zullen krijgen.

De Morgen: Brits onderzoek naar schadelijke pesticiden gefinancierd door… fabrikanten van pesticiden

cc-foto: Danny Perez photography

Geef een reactie

Laatste reacties (14)