4

Regeringsbronnen roepen Shafiq uit tot president Egypte

Tahrir plein stroomt vol uit protest tegen militair ingrijpen 

Ahmed Shafiq is volgens regeringsbronnen de winnaar van de presidentsverkiezingen in Egypte. Staatskrant al-Ahram meldt dat Shafiq 50,7 procent van de stemmen heeft binnengehaald. Zijn tegenstander van de Moslimbroederschap Mohammed Morsi zou 49,3 van de stemmen hebben.

Na de verkiezingen claimden beide kandidaten de overwinning. Vandaag gingen de Egyptenaren opnieuw naar het Tahrirplein. Ze protesteren tegen het hardhandige optreden van de militaire raad die het nodig vond de boel te sussen nadat Morsi zijn overwinningsrede had gehouden. 
De Egyptenaren verwachtte de uitlag gisteren al en zouden aanvankelijk tot zondag nog moeten wachten. Shafiq wordt waarschijnlijk zondag officieel als winnaar bekend gemaakt.  Shafiq was de laatste premier onder Mubarak die na maanden van protest werd verdreven. Omdat hij banden heeft met het vorige regime wordt hij door tegenstanders gezien als een soort Mubarak 2.0. 

Volkskrant: Regeringsbronnen: ‘Egypte roept Shafiq zondag uit tot president’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)