140

‘Regeringsleiders bepalen het tempo van Europa, niet ‘Brussel’

Herman van Rompuy in Buitenhof

In Buitenhof reageert de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, op de kritiek van Frans Timmermans. Onze minister van Buitenlandse Zaken had Van Rompuy verweten in Europa teveel voor de troepen uit te lopen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Een EU die nu meer gas geeft zonder steun van de bevolking zal stranden. Ik hoop dat Van Rompuy daar meer gevoeligheid voor ontwikkelt, aldus Timmermans.

Van Rompuy zei dat die uitspraak hem heeft verrast. Veel regeringsleiders zeggen weliswaar dat ze dingen moeten van ‘Brussel’, maar het zijn juist die regeringsleiders die de beslissingen nemen, aldus Van Rompuy: “Ik beslis niet alleen, ik ben niet een soort dictator. De Regeringsleiders bepalen het tempo en zij leggen verantwoording af aan hun nationale parlementen. (…) Ook in de Nederlandse verkiezingsstrijd is de houding ten opzichte van Europa aan de orde gekomen en vervolgens heeft men gestemd, zoals men heeft gestemd.”

Van Rompuy gelooft dat de Europeanen pas overtuigd kunnen worden van het nut van Europa als de crisis overwonnen is. En de eerste stap daartoe is het herstellen van de financiële stabiliteit. Dat is nog niet gelukt, maar het staat er, volgens Van Rompuy, wel veel beter voor dan zes maanden geleden.

Hoewel hij later op een vraag antwoordde dat hij de toekomst niet kan voorspellen, zei hij wel vol overtuiging dat in 2023 de euro nog bestaat. “Een groot deel van wat wij hebben opgebouwd hangt daar aan vast.” We zijn de afgelopen drie jaar bezig geweest de tekortkomingen in de architectuur achter de euro duurzaam te maken. Dat doen we met vallen en opstaan, aldus Van Rompuy. Hij noemt het een ‘oefening in overleven’. “Als de euro valt, dan valt de unie. Dan komen we niet in een recessie, maar in een depressie.”

Op twitter werd er nogal verschillend gereageerd op het interview. Hieronder een selectie van de tweets:
Geef een reactie

Laatste reacties (140)